Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

πώς ξυπνάνε σε λίγες ώρες

αξημέρωτα για να πάω στο στρατόπεδο, που βγήκα έξω και έκανα και τις καταχρήσεις μου;

Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Στρατεύσιμος Σμηνίας


Επιτέλους έφτασε η διαταγή που με ορίζει Σμηνία από Δόκιμο Έφεδρο Υπαξιωματικό που ήμουν ως τώρα... Οι αποδοχές αυξάνονται κατακόρυφα και πάνε στα 10 €, ενώ κολλάω στο μπράτσο μου και το διακριτικό του βαθμού μου. Λογίζομαι ως αρχαιότερος από τους άλλους Σμηνίτες και ΟΒΑ, ενώ είμαι νεότερος από τον μόνιμο Υποσμηνία.

Κατά τα άλλα, ο βαθμός του Σμηνία είναι μία διάκριση που κέρδισα χωρίς να έχω κάνει κάτι για να αποδείξω ότι την αξίζω, αν και δόθηκε λόγω των σπουδών μου (όχι ότι δεν έχουν αξιόλογες σπουδές και άλλοι φαντάροι). Στο ΣΞ οι στρατεύσιμοι Σμηνίες (που ονομάζονται Λοχίες) και κάποιοι κατώτεροί τους (που ονομάζονται Δεκανείς) συχνά φέρονται τρισάθλια στους υπόλοιπους. Χαίρομαι που στην ΠΑ δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια. Δεν έχω δώσει δείγματα στον εαυτό μου ότι έχω τέτοιες τάσεις, αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να κυλήσει κανείς σε τέτοιες γελοιότητες.

Αυτοί που χάρηκαν περισσότερο είναι ο παππούς μου , ο οποίος είχε αυτόν το βαθμό στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και του Εμφυλίου, και ο πατέρας μου ο οποίος θυμάται από τη δικιά του θητεία πως οι βαθμοφόροι στρατεύσιμοι ήταν συχνά πιο αξιόλογοι από τους υπόλοιπους κάτι που φυσικά έχει καταργηθεί.

Ήδη, λόγω του βαθμού μου, εκτέλεσα και υπηρεσία Υπαξιωματικού Αλλαγής αντί για απλός Σκοπός, όπου και ήμουν υπεύθυνος για την τοποθέτηση των Σκοπών για όλο το 24ωρο και την ομαλή λειτουργία της Φρουράς, υπό τις διαταγές του ΑΚΕΦ. Βέβαια ο ΑΚΕΦ συνήθως κοιμάται μετά τη μία, οπότε οι ευθύνες πέφτουν αποκλειστικά σε μένα.

Είναι μία υπηρεσία που καταδικάζει τον παραλήπτη της σε στέρηση ύπνου και του εγκαθιστά το τεράστιο άγχος να ξυπνήσει πρώτος για να μπορέσει να ξυπνήσει όποιους δεν το θυμηθούν (τι σύμπτωση, είναι οι ίδιοι πάντα!). Στην περίπτωσή μου, το πρόβλημα αυτό είναι ακόμη πιο έντονο, καθότι εγώ και το ξυπνητήρι είμαστε χρόνια τσακωμένοι. Τώρα τελευταία έχει πέσει μία μόδα και κόσμος κοιμάται στα αυτοκίνητά του μέσα αντί για τους χώρους της Μοίρας, οπότε και έπρεπε να επισκέπτομαι το πάρκινγκ προκειμένου να εντοπίσω τους Σκοπούς της βάρδιας.

Διαπίστωσα διάφορες δυσλειτουργίες οι οποίες δύνανται να βελτιωθούν και θα υποβάλω τις παρατηρήσεις μου στο Σμήνος Αστυνομίας Φρούρησης, το οποίο έχει υπ'ευθύνη του όλα αυτά. Χρησιμοποίησα και το βαθμό μου για να διατάξω τον αλητήριο οδηγό, ο οποίος επέμενε να στριμώξουμε 6 άτομα στο πίσω μέρος του τζιπ προκειμένου να οδηγήσει 5' λιγότερο.

Συγγνώμη φίλε, αλλά άμα δε σου αρέσει να είσαι οδηγός, έλα να φυλάς σκοπιές. Δε θα στριμώχνεις τους συναδέλφους σου στρατεύσιμους επειδή αποφάσισες ότι απόψε βαριέσαι.

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η θητεία; (μέρος ΙΙ)

Το δεύτερο κομμάτι στο οποίο η θητεία οφείλει να βελτιωθεί είναι

Να σταματήσουν οι παραλογισμοί

Πολύ συχνά η θητεία γίνεται παράλογη. Ο στρατεύσιμος απαγορεύεται να αναφερθεί γραπτά και να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες για τον εαυτό του. Οι ανώτεροι δεν τον ενημερώνουν επίσημα για τα δικαιώματά του, τους κανονισμούς και συχνά εξαντλούν πάνω του μία αυστηρότητα η οποία έχει σχέση περισσότερο με προσωπική εμπάθεια.

Συχνά ακούω για παιδιά που είχαν "εμπλοκή" και έμειναν μέσα στο στρατόπεδο για 25 μέρες. Τι πάει να πει αυτό; Ότι ο στρατός τους είχε ανάγκη 25 24ωρα ακατάπαυστα χωρίς να μπορεί να τους δώσει απογευματινή άδεια; Ή ότι δεν είχε κόσμο να στείλει στο συγκεκριμένο στρατόπεδο για να αλαφρώσει το φόρτο του;

Είναι παραλογισμός να υπάρχει η διαδικασία του "βύσματος". Το λογικό θα ήταν να υπήρχε μία διαδικασία σαν τις πανελλήνιες, με μόρια και προτιμήσεις (και γιατί όχι, τα μόρια να τα μαζεύουν όποιοι ήθελαν από GRE και αγωνίσματα ή ένα από τα δύο) και να προκύπτει από εκεί πού θα οδηγηθεί κάποιος. Γιατί τώρα, αν εγώ για παράδειγμα θέλω να βρεθώ στην Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο για παράδειγμα δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία για να το καταφέρω αυτό. Χώρια ότι δεν έχω ενημερωθεί ποτέ ποιές είναι οι μονάδες της ΠΑ και τι δυνατότητες υπάρχουν στην κάθε μία. Επιπλέον, αν οι στρατιωτικοί ήταν πιο έξυπνοι, θα έθεταν κίνητρα (μειωμένη θητεία) για όλες τις θέσεις τις οποίες προσπαθούν να αποφεύγουν οι βυσματίες...

Είναι παραλογισμός ότι τελικά ο στρατός επιδεικνύει μηδενική ευθύνη για τους στρατευμένους του. Ο στρατεύσιμος έπρεπε να έχει κόστος για ένα στρατόπεδο. Και με τη μορφή μισθού (τουλάχιστον 100 € το μήνα) και με τη μορφή εγκαταστάσεων. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στρατόπεδα που κοιμίζουν χίλιους στρατεύσιμους και να μην έχουν τις απαραίτητες υποδομές... Γυμναστήριο, αίθουσες ψυχαγωγίας, αξιοπρεπείς συνθήκες στρατωνισμού, σοβαρό σεφ και όχι μάγειρα από καπηλειό, πρόγραμμα εκπαίδευσης κλπ.

Είναι λογικά όλα αυτά; Όχι σε μία σύγχρονη κοινωνία και όμως συμβαίνουν. Και είμαι πεπεισμένος ότι οι ΕΔ έχουν τον τρόπο να τα εφαρμόσουν. Είναι κατανοητό ότι οι ΕΔ έχουν ένα συγκεκριμένο έργο να επιτελέσουν και δεν είναι σχολείο ξένων γλωσσών, από την άλλη όμως δε θα πρέπει να διαχειρίζονται ορθολογιστικά έναν πολύτιμο πόρο τους, τους στρατεύσιμους;

Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η θητεία; (μέρος Ι)

πάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορεί να αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ποιότητα της θητείας ενός στρατευσίμου.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ είναι να πάψουν οι αδικίες.

Είναι κατανοητό πως τα μεγαβύσματα κάπως θα ξεφεύγουν, πώς να γίνει άλλωστε άμα είσαι γυιος εφοπλιστή; Η άσκηση επιρροής από τους ισχυρούς είναι γνώρισμα κάθε κοινωνίας. Όμως σε γενικές γραμμές πρέπει οι λεγόμενες "Υπηρεσίες" να είναι ισόποσες (κατά το δυνατό) για ΚΑΘΕ στρατεύσιμο, οι "Επιστασίες" να έχουν τον ίδιο φόρτο εργασίας και να εκλίψουν τα "τηλέφωνα". Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο μπορεί να φτιάξει κάποιον ένα τηλέφωνο - βόλεμα σε μικρό επίπεδο (μία μικρή έξοδο) ή βόλεμα σε τεράστιο επίπεδο (καθιστική επιστασία). Συνέπεια αυτών είναι ότι θα πρέπει να καταργηθούν τα του "παλιού" και "νέου". Σε ένα αξιοκρατικό οργανισμό, όπως οι Ε.Δ., τέτοιες αόριστες μέθοδοι διακρίσεων δεν ταιριάζουν.

Τέλος, οφείλουν να στρατεύονται και οι γυναίκες. Έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους άντρες, είναι ικανές να προσφέρουν στο στρατό (ακόμη και σε καράβια υπηρετούν πλέον) και, το κυριότερο, έχουν πάψει να υφίστανται οι συνθήκες (έλλειψη υποδομής, ρατσισμός, κλειστές δομές) που απαγόρευαν τη στράτευσή τους παλαιότερα.

Όταν θα έχουν εφαρμοστεί όλα αυτά, τότε οι νέοι θα πάψουν να εκπαιδεύονται στη λαμογιά , τη φυγοπονία και τη χαμηλού τύπου διαφθορά. Πολλές φορές στη θητεία μου έχω δει το φυγόπονο να πέρασε καλύτερα, αυτόν που κάνει εξυπηρετήσεις στους αξιωματικούς να έχει λιγότερες υποχρεώσεις. Έχω δει αυτόν που "παίρνει τηλέφωνο" να "καβατζώνεται" και αυτόν που δε μιλάει να "χώνεται" μέχρι αηδίας. Δυστυχώς, αυτά τα βιώματα συνιστούν πολύ ουσιαστικά μαθήματα για ένα νέο.

Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική θητεία; Η άποψη ενός που έχει τιμήσει στολή, πατρίδα και σημαία.


κινέζος στρατονόμος, ο οποίος υποβάλλεται σε άσκηση ορθού παρουσιαστικού με καρφίτσα. Όσοι υπηρετείτε, να ξέρετε ότι υπάρχουν και χειρότερα!


Το κείμενο που ακολουθεί είναι μία επισκόπηση του θεσμού της συμμετοχής στρατεύσιμων στην Ελλάδα και το έχει γράψει ο κ. Γκορτζής, ένας αξιωματικός με απαράμιλλη μάχιμη και επιτελική πορεία στις Ε.Δ. Είναι τιμή για εμένα, τον απλό Σμηνίτη, να φιλοξενώ ένα τέτοιο κείμενο.



Βασικός παράγοντας για την 'κοινωνική' λειτουργία είναι η ασφάλεια. Από το μικρότερο κοινωνικό κύτταρο, αυτό της οικογένειας, ή της ιδιωτικής εστίας αν προτιμάς, η 'ασφάλεια' είναι η παράμετρος που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λοιπή 'καθημερινότητα'.
Αγοράζεις κλειδαριές, μισθώνεις υπηρεσίες ασφάλειας, πληρώνεις αστυνομικούς, πληρώνεις ασφαλιστικές εταιρείες κλπ. Έμμεση βαριά 'φορολογία' που την πληρώνουμε αδρότατα χωρίς να συνειδητοποιούμε το μέγεθός της. Επεκτείνοντας την αναγκαιότητα της ασφάλειας στο σύνολο της κοινωνίας για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων νομής και χρήσης της δικής της 'εστίας'(επικράτειας) προς όφελος του συνόλου των πολιτών, αναδεικνύεται η ανάγκη δημιουργίας ασφαλιστικού μηχανισμού που, στα μέτρα της Ελλάδας, θα αποτρέπει, στο μέτρο του δυνατού, 'κακοποιές' απόπειρες. Ο ασφαλιστικός αυτός μηχανισμός είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτός ο μηχανισμός πρέπει, θεωρητικά, να έχει μέγεθος τέτοιο που να είναι αποτελεσματικός όταν χρειαστεί να εκτελέσει την αποστολή του. (και την υποχρεωτική ασφάλεια του αυτοκινήτου την πληρώνεις με την απαίτηση να σε καλύψει ΟΤΑΝ και ΑΝ χρειαστεί -εγώ επί 40 χρόνια ...χωρίς να χρειαστεί :-) ) Το μέγεθος, λοιπόν, καθορίζεται, θεωρητικά, από το μέγεθος της απειλής διαχρονικά και της εκτιμώμενης εξέλιξής της. Από εκεί και πέρα, υπολογίζεται η σύνθεση αυτού του μηχανισμού με βάση τον εξοπλισμό και την υποδομή (εγκαταστάσεις)που πρέπει να διαθέτει (υλικό) και τη δυνατότητα αποτελεσματικού χειρισμού και συντήρησης του εξοπλισμού και της υποδομής από το προσωπικό. Υπάρχουν διάφορα δόγματα δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Από καθαρά επαγγελματικούς στρατούς μέχρι στρατούς με ισόβια θητεία των πολιτών μιας κοινωνίας παράλληλα με την ιδιωτική-επαγγελματική ζωή τους. Οι καθαρά επαγγελματικοί Στρατοί υπάρχουν, κυρίως, σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν ορατές απειλές αμφισβήτησης των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων (π.χ. Ολλανδία, Ελβετία, Σουηδία) και διατηρούνται περισσότερο ως 'κράχτες' της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας τους και ως 'πρεσβευτές' καλής θέλησης συμμετέχοντας σε 'ειρηνευτικές' αποστολές για την 'παγκόσμια ασφάλεια'. Στρατοί 'ολικής' υποχρεωτικής συμμετοχής των πολιτών ισοβίως έχουν χώρες όπως το Ισραήλ που ,δικαίως ή αδίκως, βρίσκεται από ιδρύσεώς του σε 'εμπόλεμη' κατάσταση με τους γείτονές του. Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι πιό σύνθετα. Η περιοχή των Βαλκανίων δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Το 'Μακεδονικό' κρύβει εκπλήξεις, το καθεστώς στο Αιγαίο έχει 'γκριζοποιηθεί' και το πρόβλημα της Θράκης θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν οι σημερινοί εικοσάρηδες. (ξαναέγραψα κάποτε ότι τα σενάρια των τελευταίων Τουρκικών διακλαδικών ασκήσεων προβλέπουν απόβαση σε γειτονική χώρα για ενίσχυση της τουρκικής εθνότητας που ζητά Αυτονομία... Μια ματιά στο Κόσσοβο φτάνει για να αποκαλυφθεί ο κίνδυνος) Επομένως, ο κίνδυνος υπάρχει. Επομένως και η ανάγκη ('κλειδαριάς στην πόρτα') διατήρησης Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει. Η διαμόρφωσή τους είναι θέμα εκτίμησης του μεγέθους του κινδύνου, ανάλογου εξοπλισμού αντιμετώπισής του, διαχρονικής επάνδρωσης και κόστους. Και, δυστυχώς, το απαιτούμενο μέγεθος, έναντι των εκτιμώμενων απειλών, είναι αρκετά μεγάλο για τα μέτρα μας. Τα πληθυσμιακά και τα οικονομικά. Και υπάρχει, σε επίπεδο εξοπλισμού. Το σοβαρότερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η οργάνωση και η επάνδρωση. Η 'μακρά' περίοδος ειρήνης και οι άστοχοι χειρισμοί κάποιων κρίσεων δημιουργούν δίκαια ερωτηματικά όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα των Ε.Δ. αλλά και για την αναγκαιότητα ύπαρξής τους με τέτοιο κόστος. Όπως δικαιολογημένα αναρωτιέσαι αν χρειαζόταν το Φυλάκιο που έκλεισε... Πολύ φοβάμαι ότι έκλεισε λόγω 'έλλειψης' προσωπικού και όχι λόγω μη αναγκαιότητάς του. Αλλά, η υποδομή πρέπει να υπάρχει και να συντηρείται για την περίπτωση που θα χρειαστεί (απευκταία). Αν τρακάρω εγώ αύριο, θα ξεχάσω ότι πλήρωνα 'αδίκως' την Ασφάλεια για το Φιατάκι μου καιμετά το Φιεστάκι μου επί 40 χρόνια. Όταν, όμως, ο φαντάρος εξαντλεί τη θητεία του καθαρίζοντας και βάφοντας το Φυλάκιο χωρίς κανείς να του εξηγεί ότι συντελεί και συνεισφέρει στη συντήρηση της αναγκαίας υποδομής, τότε δικαίως αναρωτιέται γιατί χάνει έξη, δώδεκα ή 14 μήνες από την ιδιωτική και επαγγελματική ζωή του. Αν, δε, του προδιορίζεις και τη θητεία ως 'ποινή' (στον Στρατολογικό Νόμο προβλέπεται 'ποινή' επιπλέον θητείας(!) αν κάποιο παιδί συμπληρώσει εσφαλμένα τα στρατολογικά του έγγραφα), τότε εξ αρχής μπαίνει στο λούκι του 'παράλογου', 'άχρηστου' και 'αχρείαστου' της θητείας. Πρέπει να υπάρχει 'υποχρεωτική' θητεία; Ο καθαρά επαγγελματικός Στρατός, πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Το βλέπουμε με τη Συνοριοφυλακή και το κόστος θα ήταν δυσβάστακτο για όλους τους πολίτες. Οι Ε.Δ. δεν είναι μόνο οι στιγμιαία λειτουργούσες. Όσο και αν έχει προχωρήσει η τεχνολογία, προβλέπεται, και είναι απαραίτητη, η ύπαρξη 'εφεδρειών'. Η 'καθημερινότητα' των Ε.Δ., για τη διατήρηση και συντήρηση της υποδομής απαιτεί πολύ προσωπικό που αν 'μονιμοποιηθεί' στο Δημόσιο, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν πάλι (φαντάσου πόσοι μόνιμοι απαιτούνται μόνο για σκοπιές). Αν υπολογιστούν και οι απαιτήσεις σε 'εφεδρείες' τότε είναι φανερό ότι το οικονομικό πρόβλημα είναι αδιέξοδο και το αριθμητικό επίσης. Επομένως, το 'κενό' μπορεί να καλυφθεί μόνο με τη θητεία. Κατά την άποψή μου με μικρού χρόνου θητεία ΟΛΩΝ, των γυναικών συμπεριλαμβανόμενων. Η επιλογή της θητείας πρέπει να είναι επιλογή των πολιτών και όχι της εκάστοτε εξουσίας. Περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους τομείς υπάρχουν και είναι τεράστια. Από τους εξοπλισμούς (που έχουν εκφυλιστεί σε λαμογιοκερδοσκοπικά παιχνίδια και 'μοχλούς' άσκησης εξωτερικής πολιτικής...), την οργάνωση (που πρέπει να είναι ευέλικτη και να 'επικαιροποιείται' συνεχώς με βάση τις δυνατότητες της Τεχνολογίας), τη στελέχωση και την εκπαίδευση των μόνιμων με έμφαση στη δουλειά τους και όχι στην καλοπέραση του δημόσιου υπάλληλου) και στην ενημέρωση των πολιτών, ιδίως των νέων παιδιών για το τι πραγματικά είναι η θητεία και γιατί χρειάζεται. Εύχομαι αυτά να γίνουν χωρίς να χρειαστεί κάποιος 'εξωγενής' παράγοντας που θα μας κάνει ΟΛΟΥΣ τους πολίτες να συνειδητοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας. (τα περί 'κοινωνικής θητείας' μπορεί να ισχύουν στη Γερμανία, ή όπου αλλού αλλά εδώ έχουν καταντήσει ακόμα μια 'πόρτα' για λουφαδόρους έξυπνους κόντρα στους υπόλοιπους Μαλ@#$ες. (Ξέρω ότι η άποψη αυτή θα έχει αντιδράσεις αλλά την καταθέτω μετά από προσωπική συζήτηση με αρκετά από αυτά τα παιδιά -μερικά πείστηκαν να υπηρετήσουν και ακόμα, μετά από χρόνια έχουμε επαφή και αλληλοεκτίμηση).

Οι "στρατευόμενοι πολίτες" πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζουν τόσο το γιατί είναι υποχρεωμένοι -έναντι του εαυτού τους ως πολίτες της κοινωνίας- να υπηρετήσουν, όσο και για το συνολικό έργο που καλούνται να προσφέρουν. Το γιατί, νομίζω ότι καλύφθηκε με το προηγούμενο σχόλιο. Αυτό που θεωρητικά καλούνται να πράξουν είναι: -Εκπαίδευση στο υλικό. Τόσο στη χρήση του όσο και στη συντήρησή του. -Εκπαίδευση στις διαδικασίες δομής και κανόνων λειτουργίας των Ε.Δ. -Συντήρηση της υποδομής εγκαταστάσεων. -Συμβολή στις "επικουρικές" λειτουργίες, απαραίτητες στη διαβίωση και συμβίωση. Ούτε ένα από αυτά, δυστυχώς, γίνεται ενσυνείδητα γιατί λείπει παντελώς η εκπαίδευση των Μόνιμων στελεχών στη διαχείριση του προσωπικού που υποδέχονται. Οι προπαιδεύσεις εξαντλούνται σε πρόβες παρέλασης και "παρουσιάστε, αρμ!" πεζικές ασκήσεις για την τελετή ορκωμοσίας ενώπιον του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. Τα πράγματα βελτιώνονται στις σχολές "εξειδίκευσης", σε ό,τι αφορά το υλικό, αλλά και εκεί η διαδικασία εφαρμόζεται με βάση "διαταγές" και "κανόνες" χωρίς καμμιά επεξήγηση για την αναγκαιότητα-χρησιμότητα-τεκμηρίωση των λόγων που επιβάλλουν "θητεία". Έτσι, φυσιολογικά ένας οπλίτης με μάστερς στις επικοινωνίες, αναρωτιέται τι στο διάολο κάνει τρείς τα ξημερώματα στη σκοπιά του Άνω Ξεροβουνίου, ή ένας κτηνοτρόφος αποψιλώνοντας τα αγριόχορτα από το χωράφι δίπλα στον διάδρομο προσγείωσης, ή ένας μάγειρας που τραβάει τους κάβους και ματσακονίζει τη λαμαρίνα του αντιτορπιλλικού... Επομένως, το πρόβλημα της συνειδητοποίησης του είδους της προσφοράς κατά τη θητεία είναι κύριος παράγοντας για τη διαχρονική αποδοχή της από την κοινωνία. Τι κερδίζει ο στρατευμένος από τη θητεία του; Τίποτα "χειροπιαστό". Θεωρητικά, κοινωνικότητα (καλούμενος να συμβιώσει με άτομα που δεν επιλέγει ο ίδιος -το ίδιο γίνεται σε μικρότερο βαθμό και σε κατασκήνωση ...προσκόπων ή Της Τράπεζας...), γνώση των δομών λειτουργίας των Ε.Δ., και γνώση του υλικού που θα κληθεί να ξαναχειριστεί (απευκταίο) ως έφεδρος. Ορισμένοι, με κάποια επαγγελματική εξειδίκευση μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θέσεις με βάση τις γνώσεις τους αποκτώντας εμπειρία και προϋπηρεσία εξοικονομώντας, παράλληλα, κόστος από τις Ε.Δ. -από τον προϋπολογισμό, από τη συνολική αλλά και δική τους φορολογία. Τελείως ενδεικτικά, αναφέρω τους οδηγούς βαρέων οχημάτων, τους τεχνικούς (ηλεκτρολόγους-ηλεκτρονικούς-υδραυλικούς κλπ), τους διάφορους επιστήμονες (γιατρούς-"πληροφοριακούς"-χημικούς κλπ) στο μέτρο που δεν θα απομειώνεται το δυναμικό που απαιτείται για τη διατήρηση και συντήρηση της όλης υποδομής που ΘΑ (απευκταίο) χρειαστεί (αυτό το λέω γιατί αν όλοι οι στρατευμένοι ασχολούνται με την επαγγελματική τους ειδικότητα, τότε δεν θα περισσεύει προσωπικό για την "καθημερινότητα", άρα θα πρέπει να "προσληφθεί" ιδιωτικό προσωπικό, άρα το κόστος που επιβαρύνει ΟΛΟΥΣ τους πολίτες γίνεται μεγαλύτερο κ.ο.κ.) Από αυτή την άποψη, η πρόταση για (εξάμηνη κατά τη γνώμη μου) θητεία από τα 18-19 έχει βάση (και αρνητικά γιατί χάνονται οι "εξειδικευμένοι", από την άλλη, όμως, μπορεί και αρκετά από τα ανειδίκευτα παιδιά να αποκτήσουν επαγγελματική προ-ειδίκευση στον Στρατό). Σήμερα επικρατεί ένα αλαλούμ. Οι στρατευμένοι δυσανασχετούν γιατί αφ΄ενός έρχονται ανενημέρωτοι για τη θητεία τους, οι επιλογές, τοποθετήσεις, μεταθέσεις γίνονται με κριτήρια "βύσματος", αποκλειστικά σχεδόν, η διαχείρισή τους στις Μονάδες εξακολουθεί να γίνεται σύμφωνα με την ...αρχαιότητα του "βύσματος", οι καφετέριες βοούν από "αντρίκιες" ιστορίες (συνήθως το 'αντριλίκι' είναι αντιστρόφως ανάλογο της πραγματικότητας) αμφισβήτησης του θεσμόύ και συλλήβδην των εκπροσώπων του ...καραβανάδων (χωρίς να συνειδητοποιούμε ως πολίτες ότι δικός ΜΑΣ είναι ο Στρατός) και η θητεία δικαιολογημένα θεωρείται ως χάσιμο χρόνου, χωρίς νόημα, από τη ζωή του κάθε νέου. Αυτό φέρνει και ως αποτέλεσμα τη διαρκή προστριβή μεταξύ των στρατευμένων (το πρόβλημα κατα τη γνώμη μου είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο μεταξύ στρατευμένων και Μονίμων) για το ποιός θα "λουφάρει" περισσότερο μέχρι να τελειώσει το ...μαρτύριο. Ξαναέγραψα ότι τα φαινόμενα αυτά επιδεινώνονται από τη μακρά περίοδο ειρήνης που διανύουμε (ευκταίο) και από την "άγνοια κινδύνου" που αυτή επιφέρει στους πολίτες. Από την προσωπική μου επαγγελματική εμπειρία σε στιγμές έντασης στο Αιγαίο, διαβεβαιώνω ότι όλα αυτά "εξαφανίζονται" σε δευτερόλεπτα και η εικόνα των στρατευμένων αλλάζει άρδην γιατί συνειδητοποιούν τον κύριο σκοπό για τον οποίον μέχρι τώρα ...βασανίζονται "ασκόπως". Και από αυτή την πλευρά, είμαι αισιόδοξος. Θα είμαι ακόμα πιό αισιόδοξος αν βελτιωθεί το επίπεδο γνώσεων των Μόνιμων Στελεχών στη διαχείριση του προσωπικού, αν οι πολίτες ενημερωθούν ξεκάθαρα για την έκταση και ποιότητα της απειλής, μικρής ή μεγάλης, που αντιμετωπίζει η χώρα (ώστε να εμπεδοθεί από την κοινωνία η αναγκαιότητα, ή μη, της θητείας), αν βελτιωθεί η οργάνωση χειρισμού των κρίσεων από τη πολιτικοστρατιωτική ηγεσία και αν ελαχιστοποιηθούν τα απαράδεκτα ρουσφέτια που διαλύουν το ηθικό και τη συνοχή της κοινωνίας στη θητεία αλλά και γενικότερα.

Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική θητεία;


Από το φυλάκιο της σκοπιάς. Φωνή λογικής απέναντι σε μόνιμα μέλη των ενόπλων δυνάμεων τα οποία καταχρώνται τη θέση τους.

Καταλαβαίνετε πως αυτό είναι ένα ερώτημα που ανακυκλώνεται στις συζητήσεις μεταξύ στρατευσίμων και φυσικά στους γνωστούς μου, οι οποίοι θέλουν μία απάντηση πιο εμπεριστατωμένη από εμένα που είμαι "μέσα". Κατά σύμπτωση αυτή είναι και η έκθεση που πρέπει να γράψω αυτή την εβδομάδα για το μάθημα ξένης γλώσσας μου.

Η υποχρεωτική θητεία αποτελεί ουσιαστικά μία βαριά φορολογία, προκειμένου να καλυφθούν στρατιωτικές ανάγκες της Ελλάδας. Αυτό το γεγονός καθιστά άκυρα τα επιχειρήματα για κοινωνική θητεία, αφού αυτή τη στιγμή οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ανάγκες και σε αυτές πρέπει να εστιάσουμε. Ακόμη, ο Στρατός εκπαιδεύει τους πολίτες στη χρήση των όπλων και τη στρατιωτική ζωή, ώστε αυτοί να έχουν μία ελάχιστη αποτελεσματικότητα σε περίπτωση που κληθούν στα όπλα.

Επιπλέον, πρέπει να αφήσουμε απέξω το ερώτημα "τι κερδίζει ο φαντάρος". Θεωρητικά αποκομίζει γνώσεις οργανωτικές από τη λειτουργία και την τυποποίηση του στρατεύματος, κάνει μαθήματα κοινωνικής συμπεριφοράς, ταξιδεύει σε καινούργια μέρη και, παλαιότερα που η κοινωνία ήταν πιο μπρουτάλ, γινόταν άντρας. Ωστόσο, δεν είναι στόχος του στρατού να αναμορφώσει τα στρατευμένα μέλη του. Τα περί αναμνήσεων και φίλων από το στρατό είναι γελοιότητες - δεν υπάρχει λόγος να δώσει κανείς τόσους μήνες από τη ζωή του προκειμένου να κάνει φίλους και αναμνήσεις, αυτά μπορούν να γίνουν οπουδήποτε και αν βρίσκεται κάποιος.

Το ερώτημα είναι αν είναι αναγκαίο να υπάρχει μία τόσο βαριά φορολογία. Χαρακτηριστικά, εκείνο το φυλάκιο στο οποίο πέθαναν τρεις στρατιώτες από ηλεκτροπληξία έκλεισε λίγους μήνες μετά. Αποδείχτηκε με το χειρότερο τρόπο ότι ήταν περιττό. Πόσα άλλα "περιττά" υπάρχουν στο στράτευμα; Και μην αρχίσετε τις κορώνες ότι οι στρατοί είναι άχρηστοι, αλλά ρεαλιστικά, πόσα περιττά υπάρχουν; Περιττά φυλάκια, περιττές σκοπιές, περιττές υπηρεσίες, περιττά στελέχη, περιττές διοικήσεις - ανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει...

Αλήθεια, οι στρατευμένοι αξιοποιούνται το ίδιο με τα μόνιμα μέλη των ενόπλων δυνάμεων; Ή μήπως οι μόνιμοι και δη τα κατώτερα μέλη κάνουν μία πιο ήρεμη θητεία, εκμεταλλευόμενοι τους κατώτερους των κατωτέρων; Μήπως οι δυνάμεις είναι ανισοκατανεμημένες, με αποτέλεσμα φαντάροι σε ορισμένα στρατόπεδα να περνάνε χειρότερα από άλλους;

Τέλος, αξιοποιείται ο φαντάρος με καλό ρυθμό; Διότι εγώ για παράδειγμα, θα μπορούσα να παράξω το έργο που θα έχω παράξει συνολικά στη θητεία μου μέσα σε 6 μήνες. Γιατί να μην υπάρχει ο μηχανισμός που θα με αξιοποιήσει στο μέγιστο, ώστε να είναι εφικτό να μείνω στρατευμένος για μικρότερο χρονικό διάστημα;

Μόνο όταν θα έχουν απαντηθεί με σαφή τρόπο όλα τα άμεσα ερωτήματα, ποιες είναι οι στρατιωτικές ανάγκες της Ελλάδας, πώς θα γίνει αποτελεσματική και δίκαιη αξιοποιήση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων θα απαντηθεί και το ερώτημα του τίτλου, αν είναι δηλαδή απαραίτητη υποχρεωτική θητεία στην Ελλάδα και πόσο αυτή πρέπει να διαρκεί.

Υ.Γ. η ΝΔ ψηφίστηκε το '04 με την υπόσχεση ότι η θητεία θα γίνει 6μηνη, χωρίς άλλες δεσμεύσεις. Ενάμιση χρόνο μετά, ο Υπ. Άμυνας πρότεινε τη μείωση της θητείας με ταυτόχρονη στράτευση στα 18 - απορρίφθηκε από τις κομματικές νεολαίες.

Μεθ.Υ.Γ. Το σώμα των Συνοριοφυλάκων συστήθηκε προκειμένου να φυλάει τα σύνορα της Αλβανίας και κυρίως της Βουλγαρίας και να δρα ως συμπληρωματικά ως προς το ρόλο του Ε.Σ., ο οποίος με τη σειρά του θα αποχωρούσε σχεδόν ολοκληρωτικά από τα τόσα φυλάκια και στρατόπεδα στις περιοχές αυτές. Οι Συνοριοφύλακες, με συνταγματική ρύθμιση, προσλαμβάνονται εκτός ΑΣΕΠ και οι ίδιοι που μεσολαβούν για την πρόσληψή τους μεσολαβούν και για τη μετακόμισή τους πιο νότια - χαρακτηριστικά, ο πυροβολισμός σε συλλαλητήριο για την παιδεία που έπεσε στο Υπ. Αιγαίου ήταν από Συνοριοφύλακα. Με την πατέντα αυτή χιλιάδες Συνοριοφύλακες έχουν προσληφθεί, χωρίς να κάνουν το έργο που τους αποδίδεται και αφήνουν το στρατό, με τους στρατεύσιμους, να επιτελεί το έργο τους.

Σκελεοφόροι σε δράση

Μεταχρονολογημένο post από την εμπειρία μου στην Τρίπολη, την 24η Νοεμβρίου εδώ

Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Έρχεται η νέα ΕΣΣΟ


Το εθνικό φρόνημα πρέπει να είναι πάντα υψηλό.


Αφιερωμένο εξαιρετικά σε δύο πολύ κοντινούς μου φίλους που κατατάσσονται το Μάιο:

O George Pilali διηγείται σε live performance την ιστορία ενός που προσπαθεί να πάρει απαλλαγή λόγω I5. download εδώ

Άντε, να παλιώνω κι εγώ σιγά σιγά.

Εκπαιδευτικές διακοπές δημοσία δαπάνη - Τι έχω μάθει μέχρι τώρα στην Πολεμική Αεροπορία (updated)


Ταμπέλα που οριοθετεί διαβαθμισμένο χώρο, στον οποίο οφείλει κανείς να έχει την αντίστοιχη διαπίστευση για να προσπελάσει.

Η θητεία μου ως τώρα έχει αποβεί μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Βοηθάει το γεγονός ότι δε λιώνω σε κάποιο στρατόπεδο στη Δράμα, όπου θα μου γκάριζαν 18 ώρες τη μέρα διάφοροι χιμπατζίδες.

Στη βασική εκπαίδευση στην 124ΠΒΕ, η μοναδική γνώση που αποκόμισα μέσα από το επίσημο πρόγραμμα εκπαίδευσης της ΠΑ ήταν το γυάλισμα παπουτσιών. Ήταν κάτι που δεν είχα ξανακάνει και δεν είχα συνειδητοποιήσει την αξία του για τη φροντίδα ενός παπουτσιού και την εμφάνισή του. Μάλιστα, αγόρασα και ειδικό διάφανο λίπος για να φροντίσω και τα υπόλοιπα παπούτσια με την επιστροφή μου στο σπίτι.

Η Βασική Εκπαίδευση όμως ήταν και η πρώτη και τελευταία φορά που βρέθηκα ανάμεσα σε τυχαίο δείγμα συνομίληκων μου. Είχα την ευκαιρία να συνειδητοποιήσω πόσο απομακρυσμένος είμαι από την πραγματικότητα μίας γενιάς ανεπρόκοπης, ανώριμης και χωρίς όραμα που έχει ανάγκη την απογαλάκτιση από την οικογένειά της. Οι εξαιρέσεις ήταν αρκετές, μα δεν ήταν τόσο πολυάριθμες ώστε να μεταστρέψουν αυτή την τάση του μέσου όρου. Εύχομαι να διαφοροποιηθώ από το σύνολο αυτό το συντομότερο. Αυτό το μάθημα ανθρωπογεωγραφίας ήταν τόσο σημαντικό για μένα, που το λέω ειλικρινά ότι θα ξαναπήγαινα στη Βασική Εκπαίδευση για να το εμπεδώσω.

Έμαθα επίσης ότι οι συνομίληκοί μου είναι τρομερά αγύμναστοι (το λέω αυτό, εγώ ένας υπέρβαρος ασθματικός). Ακόμη, διαπίστωσα ότι ο σεβασμός στο συνάνθρωπο είναι πολύ υποτιμημένος στην κοινωνία μας, ακόμη και από τη νεότερη γενιά. Τέλος, συνειδητοποίησα ότι κάποιος μπορεί να γίνει φοβερά αναξιοπρεπής για να αποφύγει μία σκοπιά ή μία αγγαρεία.

Μετά ήρθε η ώρα της μετάθεσης. Η αρχική στόχευση στη μετάθεσή μου ήταν να βρεθώ σε ένα μέρος από όπου θα μπορούσα να αποκομίζω ουσιαστικές γνώσεις, κατά προτίμηση στην επιστήμη μου. Είχα προθυμοποιηθεί να γίνω ακόμη και κηπουρός για να μάθω πώς βάζουν γκαζόν και πώς συντηρούν ένα κήπο. Τελικά ο στόχος μου (όχι ο κηπουρικός) επιτεύθηκε στο ακέραιο. Θα ήθελα να προσθέσω ότι είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτό, καθώς το "βύσμα" με πήγε στη Μοίρα που είμαι (η οποία είναι εξαιρετική, δεν το συζητάμε) και με δικές μου προσπάθειες πήγα στο συγκεκριμένο μέρος της Μοίρας, το οποίο είναι και το πιο αναβαθμισμένο, όπου βρίσκομαι και δεν κατέληξα σε κανένα κυλικείο. Μάλιστα κατάφερα να αλλάξω την αρχική επιστασία μου, που ήταν τραγική, μέσα σε δύο μέρες.

Στην επιστασία μου έχω μάθει πολλά πράγματα για τις διαδικασίες και τις μεθόδους της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και την τυποποίηση που ακολουθείται. Βλέπω πώς η ΠΑ με όλες τις αδυναμίες και τη φτώχεια της προσπαθεί να ακολουθήσει τη USAF και εν μέρει το καταφέρνει. Οι επικεφαλείς μου είναι υπέροχοι αξιωματικοί και θαυμάσιοι άνθρωποι και με βοηθούν να βρίσκω προκλήσεις που θα αντιμετωπίζουμε μαζί. Από προσωπικό ενδιαφέρον έχω γνωριστεί και με άλλους αξιωματικούς με τους οποίους συνεργάζομαι περιστασιακά, αποκομίζοντας ενδιαφέρουσες γνώσεις και από εκεί. Κάθε πρωί της επόμενης της εξόδου μου πηγαίνω χαρούμενος στο στρατόπεδο.

Εδώ έχω μάθει πως όταν κάποιος αγαπάει τη δουλειά του περνάει υπέροχα, διότι κι εγώ αγαπώ πολύ την επιστασία μου και την Υπηρεσία και απολαμβάνω αυτή τη χαρά. Ταυτόχρονα όμως έχω μάθει τόσα και τόσα πράγματα που μπορεί να καταστήσουν έναν οργανισμό ανάπηρο. Στην ΠΑ το ταλέντο δεν προωθείται, η προσπάθεια δεν ανταμοίβεται, δε δίνονται ιδιαίτερα κίνητρα για δημιουργική εργασία. Mέτριοι άνθρωποι βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά, με αποτέλεσμα να καθυστερούν το σύνολο και να αποσβαίνουν τάσεις δημιουργικότητας. Από την άλλη, πολύ αξιόλογα στελέχη αδυνατούν να παρέξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, διότι το περιβάλλον δεν τους επιτρέπει να εστιάσουν την παραγωγικότητά τους.

Πρόκειται για καταστάσεις που τις έχω μελετήσει σε βιβλία, αλλά δεν τις είχα δει ποτέ να δουλεύουν στην πράξη. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, πολλοί είναι οι Σμηνίτες οι οποίοι έρχονται με καλή δυναμική στο στρατόπεδο και καταλήγουν να είναι μανιώδεις καπνιστές και χειριστές PSP. Φυσικά, υπάρχουν παραδείγματα πολύ αξιόλογων σμηνιτών που κατορθώνουν να εργάζονται παράλληλα με τη θητεία τους και να περνάνε καλά, εδραιώνοντας φιλίες με άλλους Σμηνίτες και μόνιμο προσωπικό, τη στιγμή που αποκομίζουν και σημαντικά οφέλη.

Σε καμία περίπτωση η νοοτροπία "δε δουλεύω για το στρατό, θα δουλέψω για τη ζωή μου" πρόκειται να αποδώσει. Ενδεικτικό είναι πως όσοι είναι ατημέλητοι σαν κατσαπλιάδες όταν φοράνε τη στολή, δήθεν από αντίδραση, παραμένουν κατσαπλιάδες και όποτε τους βλέπω με πολιτκά ρούχα.

Ακόμη, διαπίστωσα ότι πολλές διαδικασίες διατηρούνται εσκεμμένα προβληματικές, προκειμένου να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα στοιχεία του συστήματος. Στον τομέα αυτόν η κατάσταση βαίνει επί τα βελτίω και αυτό είναι ένα δείγμα προόδου της κοινωνίας μας.

Αυτές είναι οι κύριες γνώσεις που θεωρώ ότι αποκόμισα ως τώρα από τη θητεία μου. Αυτές, μαζί με το γεγονός ότι κατόρθωσα να ξυπνάω συστηματικά πρωί και πλέον μηχανικά στρώνω το κρεβάτι στο σπίτι μου (κάτι που πριν στρατευτώ είχα κάνει όχι περισσότερες από 6 φορές στη ζωή μου) θα μείνουν κτήματά μου και μετά το τέλος της θητείας μου. Για αυτό και είμαι χαρούενος που υπηρετώ και έχω την άνεση να την προσδιορίζω όπως περιγράφω στον τίτλο:

Εκπαιδευτικές διακοπές δημοσία δαπάνη

Βέβαια, έχω προσπαθήσει πολύ, μόνος μου, για το εκπαιδευτικό κομμάτι και αν δεν ήταν το "βύσμα" που με έφερε στη Μοίρα μου, δε θα επρόκειτο και τόσο για διακοπές. Ωστόσο, πιστεύω ότι κάτι θα είχα καταφέρει σε όποιο στρατόπεδο και να είχα πάει, λόγω του χαρακτήρα μου. Σε καμία πάντως περίπτωση ο αρχικός σχεδιασμός της ΠΑ δεν προβλέπει αυτό που απολαμβάνω, διότι καταβάλω και προσωπική προσπάθεια, η οποία δε μου έχει ζητηθεί.

Από την άλλη όμως, αν τόση προθυμία και πάθος είχε διατεθεί σε μία επιχείρηση, δε θα είχα μάθει πολλά περισσότερα;

Με την απόλυσή μου, οπότε και ο ΠΣΚ και ο κανονισμός πειθαρχίας της ΠΑ θα έχουν για μένα την ίδια δεσμευτική αξία που έχει και το Κοράνι και οι διαταγές από ένστολους προς εμένα θα έχουν αποκλειστικά πληροφοριακό χαρακτήρα, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε περισσότερα!

Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Το Άγιον τζιπ


Το τραπέζι στο οποίο μου σέρβιραν την πασχαλινή μαγειρίτσα.


Μεγάλο Σάββατο μέσα στο στρατόπεδο. Κάποια στιγμή, ένα τζιπάκι με έξι λαμπαδηφόρους μαντράχαλους ήρθε να μου φέρει το Άγιο Φώς στη σκοπιά. Κρίμα που είχαν ξεχάσει να μου φέρουν ένα κερί για να μου το αφήσουν!

Ευτυχώς που δεν ήρθε κανένας "επίσημος" στο στρατόπεδο γιατί ο κόπος που απαιτείται για την υποδοχή του ξεπερνά κάθε ανθρώπινη σύλληψη.

Το βράδυ βαριόμουν τόσο πολύ που μετέφερα την τηλεόραση στο θάλαμο που κοιμάται η φρουρά, έβαλα στη διαπασών τραγούδια στο MAD (σειρά trash me) για να μαζέψω Χριστοπαναγίες με το καφάσι. Η παρέα μου γέλασε πάντως!!

Το πρωί έφυγα τρέχοντας για το χωριό μου όπου θυμήθηκα τι θα πει να είσαι άνθρωπος με επιθυμίες και αδυναμίες!

Όλα εδώ πληρώνονται


η απόλυτη ομοιότητα του κου Χρήστου από το ΡΕΤΙΡΕ με το Διοικητή ΣΕΕΠ μου δεν είναι συμπτωματική.


Κύριε Διοικητά ΣΕΕΠ, μέχρι τώρα η συμπεριφορά σας είναι η επιτομή της στρατιωτικής γραφικότητας. Μου φέρεστε εξωφρενικά άσχημα, παραγνωρίζετε την παραγωγικότητά μου, ερμηνεύετε τον κανονισμό στολών και πειθαρχίας όπως σας βολεύει και με δυσκολεύετε φοβερά όποτε είναι να πάρω μία προαναχώρηση ή άδεια. Είστε άνθρωπος που μεροληπτείτε σε ορισμένα θέματα, δεν έχετε όραμα και βλέψεις και το κυριότερο ενώ είστε τίμιος, λόγω της σαχλαμάρας σας γίνεστε άδικος.

Ωστόσο δεν έχω καμία διάθεση εκδίκησης για το πρόσωπό σας για τα όσα μου κάνετε. Γνωρίζω πως άνθρωποι σαν κι εσάς βράζουν στο ζουμί τους και ζουν σε μία κατάσταση περιτής έντασης που υπερκαλύπτει κάθε χαρά της ζωής. Πρόσφατα όμως περιήλθε στην κατοχή μου μία ουσιαστική πληροφορία που με έκανε να κατανοήσω ακόμη περισσότερο τη στάση σας, να δείξω συμπαράσταση στην περίπτωσή σας και να μην σας κακολογήσω ποτέ ξανά.

Σας ζητώ ταπεινά συγγνώμη και συμμερίζομαι απόλυτα το γεγονός ότι επανήλθατε στην ενέργεια μετά από τόσα χρόνια εκτός μάχιμης δράσης.



Για όσους δε γνωρίζουν:

Ο Δκτής ΣΕΕΠ είναι αυτός που μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνος για άδειες, OFF και προαναχωρήσεις και στην περίπτωσή μου είναι ένας υπεραπίστευτος, υπεραγενής και υπεραπαράδεκτος τύπος, για τον οποίο έχουμε ξανασυζητήσει εδώ.

Σας ανακοινώνω λοιπόν ότι ο κος Δκτής έχει 2 κόρες και κανένα γιο. Φαντάζεστε να είσαι τζόρας και προκλητικός με τόσους πραγματικά σπουδαίους άντρες που διαθέτει η Μοίρα και να έρχονται διάφοροι κατσαπλιάδες να σου βατεύουν την κόρη; Πώς έχει γλιτώσει το εγκεφαλικό αυτός ο άνθρωπος ο οποίος αναγκάζει ανθρώπους να μείνουν μέσα στο στρατόπεδο επειδή ταχατές μου είναι ακούρευτοι και το μεσημέρι πηγαίνει στο σπίτι για να δει στο σύρμα απλωμένα τα στρινγκ από τις κόρες του; Άξιος ο μισθός που του δίνουν!


Υ.Γ. Πολλές θέσεις στην ΠΑ είναι κάπως πιο χαλαρές σε απαιτήσεις. Εκεί συνήθως βάζουν ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, όπως ο εν λόγω Αξιωματικός εξ Υπαξιωματικών, σε αναγνώριση των κινδύνων και των άλλων δυσκολιών που αντιμετώπισαν στη διάρκεια της καριέρας τους. Αυτή η αναγνώριση της προσφοράς τους, που είναι δίκαιη για το εν λόγω πρόσωπο, δε σημαίνει ότι υπάρχει και λόγος να καταχρώνται τη θέση τους με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τη ζωή των υπολοίπων, δεδομένου ότι δεν παράγουν και κανένα πολύ σημαντικό έργο.