Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

Εφόδια και συμβουλές για το νεοσύλλεκτο (μέρος 1 - τα στρατιωτικά άρβυλα)


Ελλείψει άλλων μέσων οι νεοσύλλεκτοι διασκεδάζουν με αυτοσχέδια παιχνίδια. Όπως ίσως και στη φυλακή. Εδώ νεοσύλλεκτος χτυπάει τέρματα στον απέναντι με μπάλα φτιαγμένη με μήλο, σελοφάν και αλουμινόχαρτο.


Ένας από τους λόγους που γράφω αυτό το ημερολόγιο δεν είναι φυσικά για να με πάνε φυλακή. Νιώθω πως αν μπορώ να κάνω κάτι για να εξοικιώσω με την ιδέα της θητείας όσους βρεθούν στη θέση μου, είναι ακριβώς αυτό, να γράψω δηλαδή ένα ημερολόγιο με τις εμπειρίες μου και τα συμπεράσματά μου. Αρκετοί ήταν οι οδηγοί που διάβασα πριν πάω στη βασική εκπαίδευση και με βοήθησαν πολύ. Νομίζω πως ο καλύτερος που διάβασα βρίσκεται εδώ. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις οι συμβουλές παλαιότερων αποδείχτηκαν σωτήριες.

Ξέρω πως όταν φτάνει η ώρα να υπηρετήσει κάποιος τη θητεία του (ως σμηνίτης στην περίπτωσή μου) κάνει ένα απροσδόκητο βήμα στη ζωή του, που επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις. Σίγουρα οι περισσότεροι δε νιώθουν σα στο σπίτι τους, όμως θα έχει πάρει σπουδαίο μάθημα όποιος καταλάβει πως το σημαντικό (στο στρατό και τη ζωή) δεν είναι να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει, αλλά να προσαρμοστούμε στην περιρέουσα ατμόσφαιρα, χωρίς φυσικά να χάσουμε τον εαυτό μας.

Άλλος αντιμετωπίζει την κατάσταση με χιούμορ (εγώ είμαι αυτός), άλλος κατεβάζει τα κριτήριά του και άλλος πέφτει σε κατάθλιψη, άλλος το ρίχνει στο φαγητό, άλλος τσακώνεται με τη γκόμενα, άλλος ξεκινά να δουλεύει, άλλος κάνει φίλους και άλλος τσακώνεται με όλους.

Εξαιρετικά χρήσιμη πιστεύω πως θα είναι μία λίστα με όλα εκείνα τα εφόδια και τις συμβουλές που με βοήθησαν να τα βγάλω πέρα όσο ήμουν στη βασική εκπαίδευση, μα και όταν κλείνομαι μέσα στο στρατόπεδο κάθε φορά που έχω υπηρεσία. Λοιπόν:


Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς από την πρώτη σχεδόν μέρα είναι η καταναγκαστική χρήση των αρβυλών. Ειδικά στην εκπαίδευση για να πάρει κανείς χαρτί πως είναι ελεύθερος αρβυλών πρέπει το πόδι του να έχει ματώσει και να έχουν ξεκολλήσει τουλάχιστον δύο δάχτυλα. Στη συνέχεια, τα πράγματα είναι κάπως πιο άνετα και σε πολλές μονάδες επιτρέπουν να φορά κανείς αρβύλες του εμπορίου που είναι κάπως πιο βολικές ή ακόμη μαύρα αθλητικά παπούτσια. Άλλωστε σε ένα μήνα θα έχουν γίνει τα πιο βολικά παπούτσια που είχατε ποτέ. Ως τότε όμως:

α. Τεράστια προσοχή στο νούμερο Ένας καλός οδηγός είναι να υπολογίσετε 2 νούμερα μεγαλύτερο από το νούμερο που φοράτε σε μοκασίνια ή άλλο παπούτσι που εφαρμόζει (ή ένα νούμερο μεγαλύτερο από το αθλητικό σας). Εγώ μάλιστα χρειάστηκε να πάρω 3 νούμερα μεγαλύτερες. Το ένα νούμερο είναι για τη χοντρή κάλτσα που θα φοράτε και το άλλο για τον πάτο. Συχνά θα θελήσετε να φορέσετε και δύο ζευγάρια κάλτσες για να αντιμετωπίσετε το κρύο σε κάποια δύσκολη σκοπιά. Μία άνετη αρβύλα βοηθάει σε αυτό. Η μεγαλύτερη αρβύλα δεν ενόχλησε κανέναν. Άλλωστε τα κορδόνια είναι τόσο μεγάλα που όσο μεγάλη και αν είναι θα τη μαζέψετε με αυτά. Αντίθετα τη μικρή αρβύλα πολλοί εμίσησαν.

Οι πάτοι των αρβύλων είναι ένα πράγμα σαν κετσές που το μόνο που θα κάνει είναι να καταστρέψει τις κάλτσες σας και τις φτέρνες σας. Για αυτό θα πρέπει να αγοράσετε καλούς πάτους σιλικόνης που δε μυρίζουν καθόλου ή έστω από αυτούς που είναι μίγμα πλαστικού και υφάσματος. Στη χειρότερη περίπτωση βγάλτε τους πάτους των αθλητικών σας ή πάρτε από αυτούς των 2 ευρώ στο σούπερ μάρκετ, αν και δεν ενδείκνυται. Η υγεία των ποδιών σας είναι σημαντική, δεδομένου ότι θα φοράτε τα άρβυλά σας κάποιες φορές από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Αν νιώστε τις αρβύλες να σας στενεύουν πετάξτε τους πάτους που έχουν μέσα, παρότι δεν είναι ό,τι πιο βολικό.

Τη μέρα που θα καταταγείτε να φοράτε ένα ζευγάρι από τις κατάλληλες κάλτσες και να έχετε τους πάτους στην τσέπη σας προκειμένου να δοκιμάσετε σωστά τις αρβύλες σας εκείνη τη στιγμή, που είναι άλλωστε και η μοναδική που θα μπορέσετε να επιλέξετε νούμερο (σε κάποιες περιπτώσεις πάντως άλλαξαν αρβύλες σε νεοσύλλεκτους). Ακόμη, δοκιμάστε τα αθλητικά παπούτσια με την ίδια κάλτσα και τα παπούτσια της στολής εξόδου με τη λεπτή μαύρη κάλτσα που θα σας δώσουν εκεί. Αν τα δοκιμάσετε με τη χοντρή θα πάρετε λάθος νούμερο και θα σας χτυπήσουν.

β. Σωστές κάλτσες Τα άρβυλα τα φοράμε με χοντρή μάλλινη κάλτσα από αυτές που βρίσκετε στα καταστήματα στρατιωτικών ειδών (πολλά στο Μοναστηράκι) με 3€ το ζευγάρι. Μπορεί να είναι φτηνές, είναι όμως οι πλέον κατάλληλες για αρβύλες. Μη σας τρομάζουν ότι είναι πολύ ζεστές, και το καλοκαίρι τις ίδιες θα βάζετε. Μυρίζουν ελάχιστα και προσέχουν το πόδι σας καλύτερα και από την καλύτερη αθλητική κάλτσα. Αν επιμείνετε να πάρετε βαμβακερές φροντίστε να είναι από τις χοντρές και όχι λεπτές. Οι κάλτσες για τα άρβυλα δε φαίνονται, για αυτό πάρτε ό,τι χρώμα θέλετε και όχι ό,τι σας προτείνουν στο μαγαζί. Τις μάλλινες κάλτσες μπορείτε να τις αλλάζετε και κάθε δεύτερη μέρα.

γ. Περιποίηση ποδιών Αγοράστε από το φαρμακείο ένα σπρέι περιποίησης ποδιών Gehwall. Προστατεύει από την κακοσμία, τους μύκητες και τα σκασίματα, τρία πράγματα που δε θέλετε να σας συμβούν. Η σειρά είναι η πλέον κατάλληλη για τα πόδια σας και μπορείτε να διαλέξετε όποιο σας ταιριάσει (η εταιρία παράγει προϊόντα μόνο για τα πόδια). Αν το βρίσκετε πολύ gay, τότε πάρτε σκόνη Dactarin για τους μύκητες. Αν πιάσετε μύκητες δε φεύγουν με τίποτα οι άτιμοι, για αυτό καλύτερα να προσέξετε τα πόδια σας προτού βρεθείτε στο ιατρείο με κατάμαυρα νύχια.

δ. Οδηγίες χρήσης Προσοχή στον παλιό σε αυτό το κομμάτι παρακαλώ! Την πρώτη μέρα που θα τις πάρετε βάλτε άπειρο βερνίκι Camel στο κάτω μισό μέρος της αρβύλας. Όχι λίγο για να γυαλίσει, πολύ για να μαλακώσει. Το βερνίκι αυτό έχει μέσα διάφορα στοιχεία σαν κρέμα χεριών - και οι αρβύλες από δέρμα είναι. Ακόμη και κρέμα σώματος να βάλετε θα μαλακώσουν, αλλά το βερνίκι είναι το ιδανικό. Μην το λυπηθείτε, βάλτε το μισό τενεκεδάκι περίπου. Αφήστε τις να στεγνώσουν (γιατί θα βρωμίζουν σαν κάρβουνο) και το πρωί θα είναι το πιο μαλακό παπούτσι που έχετε φορέσει ποτέ. Βερνικώνετέ τις κάθε τόσο. Μακριά από τα λεγόμενα "αυτογυάλιστα" υγρά, γιατί σκληραίνουν το παπούτσι και παύει να είναι αδιάβροχο.

Ακόμη, ζωγραφίστε με ένα στυλό κάποιο σχεδιάκι πάνω στο λευκό χαρτάκι που έχουν. Θα σας βοηθήσει πολύ αφού κανείς δε θα τις πάρει κατά λάθος, ούτε θα μπερδέψετε το ζευγάρι. Τέλος, μη διανοηθείτε να σφίγγετε τα κορδόνια σας από την πρώτη μέρα. Όσο και αν σας φωνάζουν πείτε ότι το κορδόνι είναι κοντό και δε φτάνει. Δεν υπάρχει λόγος να σας πονέσουν τα πόδια σας, προκειμένου να είναι καλυμμένες όλες οι τρύπες! Βάλτε τα κορδόνια σταυρωτά για να δένουν γρήγορα και παραλείψτε καμία τρύπα αν το κορδόνι δε φτάνει για όλες. Πολλοί βγαίνουν ελεύθεροι αρβυλών την ημέρα του επισκεπτηρίου με εντολή του εαυτού τους. Δε θα σας πουν τίποτα και θα χαλαρώσουν τα πόδια σας μία μέρα.

Ακούγονται λίγο μπελαλίδικα όλα αυτά, μα είναι πολύ σημαντικά και θα σας σώσουν από διάφορα προβλήματα. Διαφορετικά οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές, καθώς δεν ήταν και λίγοι όσοι είχαν έντονους πόνους στα πόδια και άλλα σχετικά προβλήματα στη Βασική Εκπαίδευση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό άρθρο πραγματικά. Όποιος ετοιμάζεται να μπει στρατό αξίζει να το διαβάσει. Εμένα τα άρβυλα με σκίσανε χωρίς πάτους μέσα και ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες. Βρήκα μετά έναν αντικραδασμικό πολύ καλό από το estep.gr και βρήκα την υγειά μου.Gel ήταν θυμάμαι μπλε χρώμα της Pedag. Όποιος ετοιμάζεται για θητεία καλό θα ήταν να τον έχει μαζί του. Καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε :)