Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

Εφόδια και συμβουλές για το νεοσύλλεκτο (μέρος 2 - τα συμπράγαλα)

Άρρωστος εοσύλλεκτος προσπαθεί να κοιμηθεί μεσημεριάτικα.


Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνουν τη ζωή ενός νεοσύλλεκτου (και ενός στρατεύσιμου γενικότερα) εύκολη.

Στην αεροπορία ο αρχικός έλεγχος στα πράγματα των κατατασσόμενων είναι λίγο περίπλοκος. Δεν επιτρέπεται να πάρετε μαζί σας οποιοδήποτε φαγητό και οποιοδήποτε υγρό είναι σε αδιαφανές μπουκαλάκι, ακόμη και οδοντόκρεμες. Δεν επιτρέπεται ακόμη να έχει κανείς υγρά μαντηλάκια. Επιτρέπεται ωστόσο το αλουμινόχαρτο και οι υπνόσακοι. Δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτές τις οδηγίες, καθώς πολλοί έχασαν καλλυντικά αξίας και βρέθηκαν χωρίς after shave και χωρίς αφρόλουτρο μέχρι το πρώτο επισκεπτήριο! Όποιος θέλει να φέρει κάποιο φάρμακο, ακόμη και ασπιρίνη, να έχει μαζί του συνταγή γιατρού, ακόμη και για πολύ αναγκαία.

Το ξέρω ότι κάποια από αυτά είναι χαζά, μα έτσι δουλεύει το σύστημα. Δεν είναι λίγοι όμως όσοι κρύβουν πράγματα στις τσέπες τους - σε κάποιους ζητούν να τις χτυπήσουν ή να τις αδειάσουν αν υπάρχει κάτι εμφανές. Όποιος θελει από την πρώτη εβδομάδα να έχει μαζί του κινητό με κάμερα, να φροντίσει να έχει κρυμμένο και το φορτιστή του και να μην το έχει στα πράγματά του.


Υπάρχουν κάποιοι που για διάφορους λόγους παίρνουν στρατιωτικά ρούχα ακόμη και τέσσερεις μέρες μετά από την κατάταξή τους. Για αυτό να έχετε κάποια ρούχα μαζί σας πέρα από αυτά που φοράτε.


Στην κατάταξή σας θα πάρετε μία τσάντα εκστρατείας που θα περιέχει σφουγγαράκι για τα πιάτα, οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, αφρό ξυρίσματος και μερικά ξυραφάκια, καθώς και ένα χαρτί υγείας. Με αυτά την παλεύετε μέχρι το πρώτο επισκεπτήριο. Κατά τα άλλα:

1. Το πρώτο που είναι αναγκαίο είναι ένα πολύμπριζο για να φορτίζετε τα κινητά σας. Πάρτε ένα από αυτά που δεν έχουν γείωση - έχουν δηλαδή υποδοχές μόνο για δύο βύσματα - και κατά συνέπεια είναι πολύ μικρά. Εμάς ο θάλαμος με 60 άτομα είχε μόλις 3 πρίζες!!

2. Το χαρτί υγείας είναι είδος εν ανεπαρκεία. Θα σας δώσουν ένα ρολό και αυτό ήταν. Πάρτε και δικά σας ρολά και μάλιστα καλής ποιότητας. Αρκετοί πήραν μαζί τους και υγρά μαντηλάκια για τον πισινό τους (kandoo και τέτοια) και δεν το μετάνιωσαν (όποτε τα χρησιμοποίησαν σε συνδυασμό με το χαρτί!). Το μετάνιωσαν όμως όσοι έβαλαν τα κλασσικά υγρά μαντηλάκια στον πισινό τους αφού ένιωσαν σα να έχουν φάει καυτερή πιπερία! Ποτέ μην πάτε στην τουαλέτα με παντόφλες, παρά μόνο με αρβύλες. Ο τελευταίος που το δοκίμασε, τον έφαγε το θεριό! Οι παντόφλες είναι αναγκαίες για όποιον επισκέφτεται τις ντουζιέρες και γνωρίζει από λοιμώξεις ποδιών...

3. Χρησιμος πολύ είναι ένας ανεξίτηλος μαρκαδόρος για να μαρκάρετε τα πράγματά σας και τα ρούχα σας. Δεν επιτρέπεται όμως να έχετε στην κατοχή σας κατά την ημέρα κατάταξης επειδή πολλοί παπάρες βάφουν τα κρεβάτια και τους τοίχους. Αν περάσετε έναν στα μουλωχτά, παρακαλώ μην κάνετε κι εσείς το ίδιο ούτε για αστείο... Κανείς δε θέλει να βλέπει ένα "Μπάμπης - Αρεόπολη" εκεί που κοιμάται.

4. Σε ένα θάλαμο η φασαρία είναι συνεχής και μάλιστα κάποιοι ροχαλίζουν σαν τρακτέρ που σέρνει θεριζοαλωνιστική μηχανή. Επιπλέον οι ώρες που τα φώτα είναι σβηστά δεν είναι ελεγχόμενες ή πιθανώς να θελήσετε να κοιμηθείτε το μεσημέρι που έχει έντονο φως. Καλό είναι λοιπόν να πάρετε μαζί μπόλικες ωτασπίδες μίας χρήσης 3Μ και ίσως μία μάσκα προσώπου όπως αυτές που δίνουν στα αεροπλάνα. Θα με θυμηθείτε, ειδικά όσοι μένετε στην πάνω κουκέτα του διπλού κρεβατιού.

Ακόμη πολύ βολικός είναι ένας φακός για να βρίσκετε τα πράγματά σας στο σκοτάδι και για τις βραδυνές σκοπιές. Ένας led φακός με 3 ευρώ από το φανάρι (με καλές όμως μπαταρίες) είναι το καλύτερο - φωτίζει δυνατά και οι μπαταρίες του διαρκούν πολύ. Διαλέξτε ένα φωτεινό χρώμα για το σώμα του και όχι μαύρο γιατί θα το ψάχνετε το βράδυ!

5. Λεφτά λίγα σχετικά. Τα μόνα έξοδα είναι το κυλικείο που έχει τα πάντα φτηνά (τίποτα δε στοιχίζει πάνω από 1.20, πλην των τσιγάρων) και ο φωτογράφος (3 όμοιες φωτογραφίες 3€ και κάποιες ειδικές που βγαίνουν μία φορά κοστίζουν 11). Δύσκολα κάποιος που βγάζει συνέχεια φωτογραφίες κάθε μέρα και καπνίζει 1 πακέτο τη μέρα και τρώει καθημερινά από το κυλικείο θα χαλάσει 70 ευρώ την εβδομάδα. Εγώ σε όλη την εκπαίδευση, που διήρκεσε κοντά 22 μέρες, χάλασα 70 ευρώ (50 στο φώτο, 10 για αναμνηστικά καπέλα από το κυλικείο και 10 για γάλατα από το κυλικείο). Κάντε το λογαριασμό σας.

6. Το θέμα της καθαριότητας είναι λίγο ακανθώδες. Δεν είναι απίθανο στα καλά του καθουμένου να σας πουν να αδειάσετε τις μπέμπες (τροχήλατους κάδους) ή να κάνετε άλλες αντίστοιχες δουλειές χωρίς να σας δώσουν γάντια. Αγοράστε ένα ζευγάρι γάντια κουζίνας από τα ακριβά και να τα έχετε μαζί σας κάθε στιγμή στην τσέπη του στρατιωτικού σας παντελονιού - θα τη βγάλετε συχνά καθαρή με αυτά.

7. Πολύ σημαντικό αυτό: Αγοράστε από το hondos center ένα αποσμητικό σε κρέμα Perkosun ή Perky. Διαρκεί 3 μέρες και είναι το πλέον υγιεινό σε σχέση με όλα τα άλλα. Θα κάνετε οικονομία στις φανέλες σας αφού δε θα βρωμάτε σαν αγριογούρουνο πριν το πιάσει ο Οβελίξ και δε θα είστε οι αντιπαθείς του θαλάμου. Αγοράστε και μία κρέμα χεριών που είναι αναγκαία καθώς τα χέρια σας θα κουραστούν από το κρύο και τις δουλειές και ένα κραγιόν περιποίησης για τα χείλη. Το νεσεσέρ που θα φέρετε να είναι αδιάβροχο και να έχει χερούλι που μπορείτε να το κρεμάσετε.


8. Αγοράστε από μαγαζί με είδη για σκι μία ισοθερμική φόρμα που θα σας σώσει σε πολλές περιστάσεις, όπως τα προσκλητήρια που ο νεοσύλλεκτος είναι αναγκασμένος να κάθεται ακίνητος στο κρύο για πολλή ώρα και τη σκοπιά. Εγώ είχα μία μάλλινη όπως φαίνεται σε προηγούμενη ανάρτηση που ήταν συγκριτικά πιο ζεστή και δε μύριζε καθόλου. Άλλοι προτιμούν τις πολυεστερικές. Αρκετοί φοράνε τις πιτζάμες τους για ισοθερμικό και κάνει αρκετά καλή δουλειά. Άλλοι φοράνε και ισοθερμικά και πιτζάμες και τη στολή τους! Γούστα είναι αυτά. Να θυμηθείτε να φέρετε και μακρυμάνικες φανέλες.

9. Θα χρειαστείτε σίγουρα μία τετράδα λουκέτα (1 για το σακίδιο εκστρατίας, 1 για το στρατιωτικό σας σάκο, 1 για τον πολιτικό σας και 1 για τις αρβύλες σας). Στα Carrefour έχει τα καλύτερα αμερικάνικα λουκέτα (Master) που έχουν μάλιστα και 1 κλειδί που κάνει σε όλα. Αυτό είναι το πιο χρήσιμο, καθώς μπορείτε να το κρεμάσετε στο λαιμό σας και να μην το χάσετε ποτέ. Το πολύ μικρό μέγεθος δεν κάνει για τις αρβύλες και το αμέσως επόμενο που κάνει για τις αρβύλες δεν κάνει για όλες τις τσάντες. Προσοχή λοιπόν.

10. Αναγκαίες είναι σακούλες σούπερ μάρκετ (κρατήστε και τις σακούλες από τα ρούχα που θα πάρετε) και ένα βιβλίο light για να περνάτε την ώρα σας (όχι Thomas Man σαν κι εμένα που μου κάθισε στο λαιμό!)

11. Αναγκαίος είναι ένας υπνόσακος καθώς τα σεντόνια και η κουβέρτα βρωμίζουν εύκολα από τις τσάντες που υποχρεωτικά τις βάζουν πάνω και είναι τρομερά βαρετή η διαδικασία του στρωσίματός τους με τον ειδικό υπηρεσιακό τρόπο! Σε κάποιες περιπτώσεις τους απαγορεύουν, για αυτό ακόμη καλύτερη λύση είναι τα σπιτικά σεντόνια που μπορεί κανείς να στρώνει πάνω από τα υπηρεσιακά του. Σε λευκό η γαλάζιο χρώμα δε θα ξεχωρίζουν από τα υπηρεσιακά.

Σχετικά με το κρεβάτι, τα πάνω είναι πιο καθαρά και λιγότερο κλειστοφοβικά, όμως είναι πιο ευάλωτα στον εξωτερικό και εσωτερικό φωτισμό. Όποιος κοιμάται πάνω κινδυνεύει να πέσει, ενώ όποιος κοιμάται κάτω κινδυνεύει να χτυπήσει το κεφάλι του στο κρεβάτι. Διαλέγετε και παίρνετε. Προτιμηταία είναι τα κρεβάτια που βρίσκονται κοντά σε καλοριφέρ. Στεγνώνει το μπουρνούζι ευκολότερα και δε νιώθετε ποτέ την ανάγκη να βάλετε κουβέρτα.

12. Μεγάλη προσοχή την ημέρα που σας δίνουν ρούχα. Η όλη διαδικασία είναι για τα πανηγύρια και ο ανθύπας φωνάζει μανιωδώς!. Θα ελέγχετε αν τα νούμερα σε όλα όσα σας δίνουν (π.χ. πιτζάμες) είναι αυτά που ζητήσατε. Επιπλέον θα δοκιμάζετε και τα είδη που δε σας επιτρέπουν να δοκιμάσετε όπως είναι τα χιτώνια και το μπουφάν. Και θα είστε μεθοδικοί και προσεκτικοί. Δεν πρόκειται να σας αλλάξουν τίποτα!

Όσοι έχετε και άλλες ιδέες συμπληρώστε στα σχόλια!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: