Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η θητεία; (μέρος Ι)

πάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορεί να αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ποιότητα της θητείας ενός στρατευσίμου.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ είναι να πάψουν οι αδικίες.

Είναι κατανοητό πως τα μεγαβύσματα κάπως θα ξεφεύγουν, πώς να γίνει άλλωστε άμα είσαι γυιος εφοπλιστή; Η άσκηση επιρροής από τους ισχυρούς είναι γνώρισμα κάθε κοινωνίας. Όμως σε γενικές γραμμές πρέπει οι λεγόμενες "Υπηρεσίες" να είναι ισόποσες (κατά το δυνατό) για ΚΑΘΕ στρατεύσιμο, οι "Επιστασίες" να έχουν τον ίδιο φόρτο εργασίας και να εκλίψουν τα "τηλέφωνα". Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο μπορεί να φτιάξει κάποιον ένα τηλέφωνο - βόλεμα σε μικρό επίπεδο (μία μικρή έξοδο) ή βόλεμα σε τεράστιο επίπεδο (καθιστική επιστασία). Συνέπεια αυτών είναι ότι θα πρέπει να καταργηθούν τα του "παλιού" και "νέου". Σε ένα αξιοκρατικό οργανισμό, όπως οι Ε.Δ., τέτοιες αόριστες μέθοδοι διακρίσεων δεν ταιριάζουν.

Τέλος, οφείλουν να στρατεύονται και οι γυναίκες. Έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους άντρες, είναι ικανές να προσφέρουν στο στρατό (ακόμη και σε καράβια υπηρετούν πλέον) και, το κυριότερο, έχουν πάψει να υφίστανται οι συνθήκες (έλλειψη υποδομής, ρατσισμός, κλειστές δομές) που απαγόρευαν τη στράτευσή τους παλαιότερα.

Όταν θα έχουν εφαρμοστεί όλα αυτά, τότε οι νέοι θα πάψουν να εκπαιδεύονται στη λαμογιά , τη φυγοπονία και τη χαμηλού τύπου διαφθορά. Πολλές φορές στη θητεία μου έχω δει το φυγόπονο να πέρασε καλύτερα, αυτόν που κάνει εξυπηρετήσεις στους αξιωματικούς να έχει λιγότερες υποχρεώσεις. Έχω δει αυτόν που "παίρνει τηλέφωνο" να "καβατζώνεται" και αυτόν που δε μιλάει να "χώνεται" μέχρι αηδίας. Δυστυχώς, αυτά τα βιώματα συνιστούν πολύ ουσιαστικά μαθήματα για ένα νέο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: