Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Το είδαμε και αυτό - ο ρόμπας αξιωματικός

Στα θετικά που έχω αποκομίσει στη θητεία μου είναι και η αγάπη μου για τους σκύλους - καμία ιδιαίτερη συμπάθεια δεν εμφάνιζα παλαιότερα για ζώα, κατάλοιπο των αλλεργιών μου σε μερικά από αυτά. Εδώ μοιράζομαι το μουσακά και τη σαλάτα μου τους σκύλους της φρουράς. Το δροσερό νεράκι μέσα στον καύσωνα είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για τις γλυκύτατες αυτές παρουσίες.

Τα αξιαγάπητα σκυλάκια μάλιστα έχουν ιδιαίτερα εκλεπτυσμένους τρόπους. Στην αρχή έφαγαν το κυρίως πιάτο και μετά περιποιήθηκαν τη σαλάτα!

Την Παρασκευή ο πολυαγαπημένος μου διοικητής ΣΕΕΠ έδωσε δύο κρατήσεις σε ισάριθμους Σμηνίτες άνευ λόγου και αιτίας. Θα ήθελα πολύ να εξηγήσω τους λόγους, αλλά θα στοχοποιηθώ. Να σημειώσω ότι τα παιδιά που τις πήραν είναι πολύ ευγενικά και δε θα είχαν ποτέ την παραμικρή πρόθεση εναντίον των οδηγιών της Μοίρας, ούτε φυσικά δημιουργούν προβλήματα. Όπως και αν έχει, δε συνέβη τίποτα άξιο λόγου.

Ο φίλος διοικητής όμως δεν είχε προσέξει το επώνυμο του ενός, ούτε φυσικά κάποια στοιχεία επάνω του που δείχνουν από που κρατάει η σκούφια του. Ένα φυσιολογικό παιδί, μία χαρά άνθρωπος που δε θέλει να προκαλεί στο ελάχιστο. Πώς να προσέξει άλλωστε όταν μιλάει συνέχεια για φαγητά και άλλες σαχλαμάρες με τους ομοίους του; Για να μη μακρυγορώ οι κρατήσεις είχαν σβηστεί μέσω τηλεφώνου εντός 20λέπτου.

Έλα όμως που στη μεγάλη επιθεώρηση της Παρασκευής αναφέρθηκε δήθεν τυχαία στο γεγονός; Αποδελτιώνω:

Τέρμα τα ψέματα και η χαλαρότητα. Από εδώ και πέρα δεν έχει αστεία. Δε θα γλιτώσει κανείς σας. Όσα τηλέφωνα και να πάρετε. Όποιος και να πάρει τηλέφωνο. Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Ποτέ δεν έχω ενδώσει σε κάτι τέτοιο. Δεν κατάλαβα δηλαδή, ποιος είμαι εγώ που θα απαντήσω σε ένα τέτοιο τηλέφωνο; Με προσβάλλει κάτι τέτοιο και δε θα το κάνω ποτέ. Μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε.

Μας ήλεγξε κουτσά στραβά και μας έδιωξε για μεσημέρι. Μετά ήρθε στην παρέα όπου υπήρχε και το παιδί που τηλεφωνησε και τον φώναξε δήθεν αδιάφορα. Σμηνίτη έλα εδώ!! Τον πήγε πιο πέρα και άρχισε να τον γλύφει με τόσο παιδικό τρόπο.

Ρε ματρακά (δε χρησιμοποιώ τις συνήθεις εκφράσεις μου γιατί θα με καταλάβουν)! Γιατί επιτρέπεις στον εαυτό σου να ευτελίζεται; Ποιος είναι ο λόγος να συνεχίζεις να παριστάνεις τον ευγενή όταν όλοι σε βλέπουμε να κόβεις τον πατσά με το ψαλίδι; Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι αν είσαι λογικός και σοβαρός δε θα σε πάρει κανείς τηλέφωνο ή ακόμη και αν σε πάρει δε θα έχεις λόγο να αναιρέσεις τις αποφάσεις σου;


Έτσι πρέπει να σου φερθώ κι εγώ; Κάθε φορά που μου μιλάς άσχημα, με αντιμετωπίζεις μεροληπτικά ή με απειλείς γεννάς ένα κίνητρο. Ένα κίνητρο να σε πάρουν τηλέφωνο. Και ας μην έχω δώσει ποτέ αφορμή.

Δεν το κάνω κύριε, για να μη σε τσαλακώσω τελείως στους συναδέλφους σου και τους στρατεύσιμους και ντρέπεσαι να με κοιτάξεις μετά. Ας έχω τη δυνατότητα, όπως και τόσοι άλλοι μέσα στη Μοίρα. Όταν οι υψηλόβαθμοι προϊστάμενοί μου με επαινούν, ο κακομοίρης που κλήθηκε από την εφεδρεία, ο οποίος φέρεται μάλιστα με αυτόν τον τρόπο δε μετράει και πολλά, έτσι δεν είναι;


Υ.Γ. το σχήμα που έχει το μουστάκι σου και το νυχάκι στο μικρό δάχτυλο του χεριού είναι εκτός προδιαγραφών του κανονισμού στολών της ΠΑ. Καταλαβαίνεις ότι δυσκολεύομαι να μη γελάσω όταν ελέγχεις πόσο σκονισμένα είναι τα παπούτσια μου και πόσο τριχωτό το μάγουλό μου.

Μεθ.Υ.Γ. καταλαβαίνω κάπως πόσο υποφέρουν τα παιδιά που είναι μακριά από το σπίτι τους και αντιμετωπίζουν αθλιότατες συμπεριφορές καθημερινά, χωρίς τη δυνατότητα να βρουν κάπου ένα μικρό δίκιο.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι να σου κανει πια αυτος.......Εχεις ενα τετραμηνο για να βγαλεις τη στολη*,ασε που εισαι πλεον Σμηνιας,αρα δεν μπορει να σου κανει και πολλα(θελω να πιστευω).Και μην ξεχνας : Στη Μοναδα αρχηγος και στο σπιτι ......τα κοριτσια,remember? Οι μερες παντα μπροστα πανε,ποτε πισω! *εκτος αν σκεφτεσαι σοβαρα το ενδεχομενο να πας ΟΒΑ(ΕΠΟΠ βλεπεις δεν προκειται να παρει το Σωμα φετος και για του χρονου δυσκολο,ενεκα των δυσκολιων του προυπολογισμου)

Δημητρης Καμπερος είπε...

Δικέ μου τα πράγματα είναι καμιά φορά δύσκολα. Μέχρι πού είναι κάποιος διατεθιμένος να παραμερίσει την υπερηφάνια του προκειμένου να κερδίζει μικροδιευκολύνσεις από τους υπευθύνους του; Πολύ δύσκολο ερώτημα και σε κάθε περίπτωση δημιουργεί ενοχές (έκανα καλά;).

ΟΒΑ δε σκέφτομαι να πάω όχι γιατί είναι κακό βόλεμα, αλλά γιατί μπορώ να κυνηγήσω κάτι παραπάνω στη ζωή μου.

ΕΠΟΠ πήγαινα για πυροσβέστης - έχει τόσο ελεύθερο χρόνο που θα μπορέσω να κάνω το διδακτορικό μου άνετα και ωραία!!

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρώ μια εξαίρετη γνώση και χρήση της γλώσσας μας, με ταυτόχρονη αρκετή ευαισθησία στην περιγραφή και ανίχνευση καταστάσεων στην Π.Α. χωρίς να είσαι μόνο καταγγελτικός. Σκέψου τι γίνεται στον στρατό ξηράς και στα παιδιά που υπηρετούν μακρυά σπό τον τόπο τους, χωρίς οι οικογενειές τους να είναι πλούσιες.
Με το καλό της απόλυσης, σκέψου αν όλες αυτές οι αναρτήσεις βγούν σε ένα βιβλίο, αν μάλιστα τις εμπλουτίσεις. Θάναι κρίμα να χαθούν στο διαδίκτυο. Με την ευκαιρία να πω ότι απάλυνες τα σχόλια, όταν από στρατιώτης έγινες λοχίας. Όσο για την συμπεριφορά των στελεχών είναι παρόμοια με αυτή του δημόσιου τομέα,όπου πάντα τα δικά μας εκάστοτε παιδιά έχουν επιλεκτική μεταχείριση. Απλώς στο στρατό αυτό φαίνεται ατάκα και επί τόπου που λένε (on line).

Ανώνυμος είπε...

Πως το βλέπεις να ανοίξεις μια ανάρτηση όπου θα μπορούσαμε να καταθέσουμε αναμνήσεις, περιστατικά από το πέρασμα από την Π.Α.;
θυμάμαι σε ένα περιφερειακό κλίμακιο της ΠΑ έρχονταν την άνοιξη ψεκαστικά (κάτι κίτρινα - Γκρούμαν;-) Ο διοικητής του κλιμάκιου (ανθυπ/ής) είχε τη μανία να φοράει ένα ειδικό τζάκετ ιπτάμενου (άκαυστο;)Ο φιλοξενούμενος επισμηναγός αρχηγός των ψεκαστικών (ένας πολύ ενδιαφέρον τύπος μας είπε ότι είχε κτήμα με όλα σχεδόν τα καρποφόρα δέντρα- μετά το τέλος των ψεκασμών έκανε επίδειξη ικανού αεροπόρου πάνω από το αεροδρόμιο- σε στοίχημα με τους αεροπόρους της αεροπορίας στρατού, που είχαμε επίσης στο αεροδρόμιο)του είπε να βγάλει το τζάκετ που το στερεί από τον ίδιο που το χρειάζεται. Όντως ο διοικητής του κλιμάκιου ήρθε μερικές μέρες χωρίς το τζακετ του ιπτάμενου. Κάποια μέρα όμως που δεν υπολόγιζε ο επισμηναγός των ψεκαστικών και το "τζάκετ" κόντεψαν ναρθούν φάτσα φάτσα στο γραφείο. έντρομος σχεδόν ο ανθυπασπιστής διοικητής πήδηξε στην κυριολεξία από το παράθυρο γαι να μην συναντηθεί με τον επισμηναγό και δει ότι φορούσε το τζάκετ. Ο επισμηναγός το κατάλαβε και άρχισε να ρωτά εμάς τους σμηνίτες που εξαφανίστηκε ο διοικητής, αν φορα το τζάκετ, αν τόσκασε από το παράθυρο κλπ. Σε μια στιγμή έδειξε απειλητικός και προς τον διοιηκητή και προς εμάς. Τον καθυσήχασα με το εξής
Του λέγω πέστε σήμερα δεν φορούσε το τζάκετ. Αύριο που γεν θα είστε εδώ τι θα τον εμποδίσει να το φορέσει;
άντε μου λέει φτιάξε ένα καλό καφέ!
(30 μήνες στον Στρατό στη Λάρισα στο Δομοκό)Καλή τους ώρα όπου να βρίσκονται ο ίκαρος αεροπόρος επισμηναγός αλλά και ο Ανθυπασπιστής Διοκητής που ήταν χρυσή καρδιά.

Δημητρης Καμπερος είπε...

ανώνυμε α σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Όμως δεν πιστεύω σε ένα εκδοτικό εγχείρημα, διότι δε νομίζω ότι τη δική μου άποψη για τη θητεία τη συμμερίζονται όλοι. Δικαιολογημένα σε κάποιο μεγάλο βαθμό (άλλος είναι μακριά από το σπίτι του, άλλος δεν έχει λεφτά, άλλος λιώνει στις υπηρεσίες και άλλος γίνεται δέκτης φρικτών συμπεριφορών), αδικαιολόγητα σε κάποιον άλλο (λόγω μαλθακού χαρακτήρα) ο στρατός δεν αποτελεί πεδίο προβληματισμού και έκφρασης, αλλά κυρίως ανάμνηση βασάνων και σαχλαμάρων επιπέδου κατασκήνωσης.

Ανώνυμε β τα ψεκαστικά αεροπλάνα της αεροπορίας (τα οποία πλέον δεν ψεκάζουν, αλλά κάνουν εναέριες περιπολίες για φωτιά και αεροπυροσβέσεις) έχουν απίθανους χαρακτήρες διότι από τη μία η απομόνωση στα κλιμάκια και από την άλλη η επαναφορά από τη σύνταξη πολλών σπουδαίων αεροπόρων, μεγάλων σε ηλικία, γεννά ένα απίθανο συνδυασμό!


μα τι σας έχει πιάσει και δεν αφήνετε ένα όνομα; έστω και γιάγκος...

Ανώνυμος είπε...

Για τα σχόλια του βιβλίου και του τζάκετ είμαι ο υπεύθυνος. Οσο για ψευδώνυμο (από ένα παλαιότερο βιβλίο για την θητεία στην ΠΑ -όταν η πατρίδα μου έκλεινε πονηρά το μάτι ή κα΄πως έτσι - δεν θυμάμαι τώρα τον συγγραφέα, μπορείς ίσως να τον βρεις με αναζήτηση στο google - είχε δώσει ονόματα πουλιών σε όλα τα πρόσωπα
π.χ γεράκι, κόσυφας, σπουργίτης, κλπ (Αλκυόν επομένως)

Ανώνυμος είπε...

σιγα τα καλσον κοριτσια στην αεροπορια..χαχαχαχ