Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Ψιλοκουράστηκα, να τελειώνουμε;


όσο περνούσε ο καιρός ολοένα και περισσότεροι νεοσύλλεκτοι το έσκαγαν από την κίνηση του φαγητού και κρύβονταν στα μπάνια ή αλλού με την ευγενική ανοχή των εκπαιδευτών μας. Την ώρα της φωτογραφίας βρισκόταν ένας αξιωματικός μόλις στα 2 μέτρα που προσπαθούσε να ακούσει ύποπτους ήχους.

Η ΠΑ επιδεικνύει καθημερινά όλο και πιο πεσμένο επίπεδο. Φαίνεται ότι πέρα από τους 400 πιλότους και άλλους τόσους μηχανικούς οι υπόλοιποι είναι για να πάνε στο εργοστάσιο ψαρόκολλας.

Ο μάγειρας μία στις δύο μαγειρεύει σαν εργένης που χώρισε μετά από γάμο 15 ετών. Οι εκπαιδευτές συχνά δε διαθέτους τις στοιχειώδεις γραμματικές γνώσεις. Το πρόγραμμα γυμναστικής παρουσιάζεται σαν τιμωρία και έχει σχεδιαστεί σα πρότυπα του Κωσταντάρα. Μάλιστα, δεν υπάρχει ένας γυμναστής για 2400 ανθρώπους. Το νερό είναι ψιλοάθλιο και δεν υπάρχει μία μηχανή πώλησης εμφιαλωμένου νερού. Τα βύσματα γλιτώνουν την (όποια) εκπαίδευση με προκλητικά έμμεσους τρόπους. Οι εγκαταστάσεις είναι πολύ φθαρμένες σαν σε παλιό νοσοκομείο (με ευθύνη των νεοσυλλέκτων) και τα καθαριστικά δίνονται σαν τη θεία κοινωνία (1 λίτρο χλωρίνη την εβδομάδα για ένα θάλαμο 60 τόσων ατόμων). Ο μοίραρχος είναι σόλοικος. Ο εφοδιασμός έχει δώσει σε όλους άλλα αντί άλλων και δεν τα αλλάζει ο βλάκας ανθύπας που είναι εκεί. Οι εκπαιδευτές δεν απαντάνε σε πολλές ερωτήσεις και οι γνώσεις μας για το σώμα θα προκύψουν υποτίθεται από το γελοιοδέστατο εγχειρίδιο που είναι κατώτερο και από εγχειρίδιο για mixer. Η νοοτροπία που κυριαρχεί είναι να αποποιούμαστε τη δουλειά μας αντί να την τελειώνουμε γρήγορα και το σωστό δεν αναταμοίβεται σε σχέση με το λάθος. Αυτό που κυριαρχεί είναι η ιδέα "κάνε ότι δεν ξέρεις να κάνεις τίποτα" - ανάπηρος είμαι ρε μαλάκες;

ouf... Τα είπα και ξέσκασα.

Σήμερα κοιμήθηκα την ώρα της υποτιθέμενης εκπαίδευσης χωρίς να με πάρουν χαμπάρι. Το πιο παραγωγικό που έχω κάνει ποτέ μέχρι τώρα.

Οι χαρακτήρες των παιδιών έχουν ξεγυμνωθεί άσχημα. Πολλοί ρεύονται και κλάνουν συνέχεια ακόμη και όταν είμαστε παρατεταγμένοι. Βλέπουν τσόντες στα κινητά τους το βράδυ. Κάποιος μου πέταξε πολύ δυνατά ένα μήλο την ώρα που κοιμόμουν. Αν είχα πέσει κάτω θα είχε πλάκα; Ήταν και ένα υπερκατακόκκινο γαμάτο μήλο Τριπόλεως.

Τι άλλο θα δούμε άραγε;

Την ώρα που ήμαστε όλοι παρατεταγμένοι στην πίστα κάποιος φώναξε στη σμηνία που έδινε τα παραγγέλματα "είσαι καύλα". Έτσι όπως πάμε και ο φώτο Αργύρης καύλα θα γίνει.

Ιστορία ημέρας:

Σε άλλη μοίρα η εκπαιδεύτρια ζήτησε από έναν κρητικό να της πει μια μαντινάδα. Αυτός είπε:

Στον ύπνο μου σε είδα
με τάγκα και ζαρτιέρες
κι αν βγει το όνειρο αληθινό
θα σε γαμώ δυο μέρες.

Τελικά συγκέντρωσε κάμποσες μέρες φυλακής. Η έμπνευση δεν εκτιμάται στο στράτευμα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νεοσύλλεκτε γειά σου! Ελπίζω να αστειεύεσαι για τον τίτλο! Άμα "δεν την παλεύεις" από τώρα και μάλιστα στην αεροπορία, τι θα γίνει μετά; Από τα κείμενα που γράφεις σημαίνει ότι έχεις χρόνο να ασχοληθείς με τον υπολογιστή! Πριν περίπου 2 μήνες απολύθηκα από τον ΕΣ! Μπορώ με σιγουριά πια να πω πως ήταν οι 12 πιο άχρηστοι, πιο βλακώδεις, πιο παράλογοι μήνες στην σύντομη ζωή μου. Για τους λόγους που διάβασα και για πλήθος άλλων που ακόμη δεν έγραψες στο συμπαθητικό σου ημερολόγιο. Φύλαγε λοιπόν το στρατόπεδο μη μπει η λογική μέσα και ποτέ μην ξεχνάς: υπάρχουν και χειρότερα!!!

Δημητρης Καμπερος είπε...

γεια σου!!

τα κείμενα είναι μεταχρονολογημένα, δηλαδή είναι κείμενα που συγκρότησα στη βασική εκπαίδευση και τα μεταφέρω εδώ με την ημερομηνία εκπαίδευσης.

Μία χαρά περνάω αυτήν την περίοδο, αλλά το κλίμα της εποχής ήταν λίγο κουραστικό!

Καλή χρονιά!

Ανώνυμος είπε...

Για την εκπαιδευτρια που ζητησε τη μαντιναδα,την ακουσε,δεν της αρεσε και τιμωρησε τον Κρητικο σμηνιτη:Κοπελια,για καθε μαλακια που κανετε η λετε ολοι εσεις τα στραβαδια της ΣΥΔ,ΣΤΥΑ,ΣΙΡ και ΣΜΥΝ στους νεοσυλλεκτους σμηνιτες-οι τρεις πρωτες σχολες-και νεοσυλλεκτους ναυτες-η τελευταια σχολη-δεν εχετε ευθυνη εσεις,αλλα η διοικηση του κεντρου εκπαιδευσης που αποσπασθηκατε για το...ευγενες εργο(παρεργο για σας)της εκπαιδευσης νεοσυλλεκτων!Σας μαζευουν ολους μαζι σε χωρους μακρια απο τους νεοσυλλεκτους οι αξιωματικοι των κεντρων και σας λενε επακριβως τους τροπους με τους οποιους θα ριξετε το ηθικο των παιδιων που η πατριδα σας εμπιστευθηκε!ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΥΤΟ!!!ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΡΝΗΘΕΙΤΕ!!!!Εσυ κοπελια εκανες τη μαλακια,εκμεταλλευομενη την εξουσια σου,χρησιμοποιησες-αναγκασες αυτο το παλικαρι να πει αυτα τα πραγματα και μετα φυσικα τον τιμωρησες γιατι μιλησε σαν αντρας-αμυαλα,χωρις συναισθηση τοπου και του ατομου στο οποιο απηυθυνε την μαντιναδα.Δεν ειναι δουλεια του εκπαιδευτη να απαιτει απο Κρητικο να πει μαντιναδα.Καταλαβαινω ομως οτι στη σχολη που εβγαλες κοπελια σε ταλαιπωρησαν και σου εμαθαν ακριβως αυτες τις μαλακιες,για αυτο δε σου πρεπει ψογος αλλα οικτος!Αυτο ισχυει για καθε ταλαιπωρο παραγωγικης σχολης υπαξιωματικων που τον στελνουν να εκπαιδευσει νεοσυλλεκτους!Αυτα τα ολιγα.Καλο κουραγιο σε ολους τους στρατευμενους και Καλο Πασχα!

Δημητρης Καμπερος είπε...

επισκέπτη ας είσαι λίγο πιο light στην κρίση σου.

Συνήθως τα παιδιά από τις στρατιωτικές σχολές είναι εξαιρετικά σε χαρακτήρα και σε πορεία στη μετέπειτα ζωή τους.

Το παιχνίδι στην Τρίπολη είναι ένα άνισο παιχνίδι που παιζεται με επαχθείς, αλλά πολύ σαφείς όρους. Όποιος δεν τους παραβιάζει δε θα έχει κανένα πρόβλημα - it's fine with me ( άλλο που επέλεξα να έχω προβλήματα!).

Ανώνυμος είπε...

Σε ανακαλυψα πολλα χρονια μετα ρε φιλε,αλλα κι εγω απο 124ΠΒΕ περασα ως 2006Δ σειρα,δεν ηταν καθολου τραγικα τα πραγματα οπως τα λες.Ενα θεατρο ηταν.Εσυ τους κατηγορεις ολους για μπουλουκους μαμοθρευτα,αλλα μαλλον εσυ εισαι κυρια απο τα Β.Π. και ακοινωνητος και θες και αυτοματους πωλητες νερου.Φιλε εγω εκανα φιλους στη διμοιρια της βασικης εκπαιδευσης,με καποιους ακομα εχω επαφες τοσα χρονια μετα.Εκει μεσα κοιταγαμε να την παλεψουμε ολοι μας,και ανεχομασταν ο ενας τον αλλον.Εσυ δεν ανεχεσαι κανενα,ουτε κι εσενα σε ανεχονταν ομως.