Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Royal Treatment (updated)



Καθαριότητα στη ΛΑΞ. Αρκετές φορές μου έτυχε αυτός ο κλήρος. Εδώ που κάποτε έκανα ό,τι ήθελα, τώρα καθαρίζω την τουαλέτα, την οποία μάλιστα μου απαγορεύουν να χρησιμοποιήσω. Το καταδιασκεδάζω.

Το πρωί περίμενα 40 λεπτά στην ουρά του βλακωδώς οργανωμένου εστιατορίου για να πάρω γάλα τόσο αραιωμένο, που θύμιζε νερό λάτζας. Ο ΥΠΑΞ που φορούσε το περιβραχιόνιο με το αρκτικόλεξο ΥΥΕ (Υπηρεσία Υποστήριξης Εστιατορίων) δήλωσε ότι το έκανε επίτηδες για να φτάσει για όλους... Να το αναφέρω στο διοικητή για να τον απογειώσει στα 20000 πόδια; Ας μη γίνομαι κακός από την αρχή. Άμα ξαναέρθω όμως για πρωινό, θα γίνω σμηναγός.

Στη συνέχεια πήγα στην αγγαρεία μου, που ήταν υποστήριξη στην υπηρεσία ΛΑΞ (= Λέσχη ΑΞιωματικών, αν και τρώνε και ΥΠΑΞ). Κανονικά θα έπρεπε να αποκαλείται ΛΟΥΞ, μιας και είναι αρκετά κυριλέ συγκριτικά με τις άλλες πιθανές υπηρεσίες που μπορεί να τύχουν (με χειρότερη το "πλοίο της αγάπης", δηλ. τη σκουπιδιάρα). Οι σμηνίτες υπερεπαρκούσαν για τη δουλειά αυτή, με αποτέλεσμα να παίζουν μουσικές καρέκλες στα λίγα καθίσματα και να καπνίζουν σα μελλοθάνατοι, ενώ μελέτησαν ενδελεχώς την αθλητική εφημερίδα της προηγούμενης εβδομάδας που βρέθηκε εκεί. Δυστυχώς δεν κατάφερα να καταγράψω τις προφανέστατα - από το στιλ τους - αδιάφορες συνομιλίες τους εξαιτίας της καπνίλας που με απομάκρυνε από την περίμετρο.

Στη λέσχη αξιωματικών είχε και τηλεόραση που παρακολούθησα για 2-3 λεπτά, κάποιο ενημερωτικό πρωινό μαγκαζίνο, μα μου φάνηκε τόσο χαζό... Τελικά λίγη αποτοξίνωση δεν κάνει και τόσο κακό!! Ούτε TV, ούτε cola, ούτε internet, ούτε τίποτε! Άραγε θα έχω αποτοξινωθεί βγαίνοντας από εδώ ή θα μετακυλίσω;

Οι μύθοι σχετικά με τις Ειδικές Δυνάμεις, ΛΟΚ, ΜΥΚ, κλπ. καθημερινά μεγαλώνουν όλο και περισσότερο. Μάλλον οι σμηνίτες έχουν ανάγκη να ελαφρύνουν τη θέση τους στο μυαλό τους ή να προετοιμαστούν ψυχολογικά.

Ο μάγειρας στη ΛΑΞ απέχει αρκετά από το να είναι chef. Πουλάει σαχλή τρέλα (βέβαια, για τα δεδομένα της μονάδας είναι μέλος της MENSA) και δε μπορώ να πω πως πρόκειται και για τρελά ενδιαφέρον άτομο. Ο sous chef, ο βοηθός του δηλαδή, είναι ένας χοντρός τσαπατσούλης, από αυτούς που θα λέγαμε ψιλομαλάκες. Η συμπεριφορά του στη μπριγάδα δεν ήταν και η καλύτερη. Πέταξε 2 μερίδες στιφάδο και μισό ταψί καλοφτιαγμένο αρακά χωρίς να μας προσφέρει το παραμικρό για μεσημεριανό, παρότι ομολογουμένως κάναμε καλή δουλειά και υπήρχε φυσικά χρόνος για να 'σιτιστούμε' όπως αποκαλείται η πράξη της τροφής στο στρατό.
ΆΑνδρεεεες
.........,
ά κ υ ρ ο ν το ψιλομαλάκας, μαλάκας σκέτο (τώρα που το θυμάμαι πέταξε και ένα πιάτο ζεστό μουσακά). Έτσι εγκαταλειφθήκαμε στο μέτριο προς κακό φαγητό που προβλεπόταν για εμάς.

Νομίζω είναι τραγική φάση να θεραπεύει κάποιος ένα τόσο δημιουργικό επάγγελμα και να φέρεται σα δημόσιος υπάλληλος, αγνοόντας τις πρωτοπορίες που έχει κατακτήσει ο κλάδος του. Τέτοιοι τύποι είναι σταθεροί γκρινιάρηδες, τους φταίνε όλα και χαλαρά δεν τους παίρνει πίπες η γυναίκα τους... Αν κάνουν ψυχανάλυση θα δουν πως δεν τους φταίει τίποτε άλλο παρά ο σαπροφυτικός εαυτός τους που παρασιτεί σε βάρος των γύρω τους και της ελευθερίας που τους έδωσε ο στρατός. Τα ίδια ισχύουν και για τους ΥΠΑΞ, μολονότι έχουν το ελαφρυντικό πως το επάγγελμά τους περιλαμβάνει λιγότερες προκλήσεις.

Το βράδυ με προσχηματικές δικαιολογίες 6/9 υπόχρεους υπηρεσίας εξαφανίστηκαν αφήνοντάς με να βγάλω το φίδι από την τρύπα μαζί με άλλους δύο φουκαράδες. Ευγενέστατοι... Από την άλλη, λόγω της ανακατάταξης αυτής στις δυνάμεις του προσωπικού (!), αναγκάστηκε να δουλέψει και ο σμηνίτης ΤΡΑΠ (τραπεζοκόμος δηλαδή) που πρέπει να είχε να ασχοληθεί με το σπορ από τότε που μπήκαν οι νεοσύλλεκτοι στο στρατόπεδο.

Βέβαια, πέρα από αυτά τα τραγικά περιστατικά, υπάρχουν και κάποια σημεία που, αν εστειάσει κανείς σε αποκλειστικά σε αυτά μπορεί να νομίσει πως βρίσκεται σε ακριβό ξενοδοχείο.

Royal treatment λοιπόν:

1. το βούτυρο στο πρωινό είναι Becel Pro active - η Υπηρεσία ενδιαφέρεται να είναι είναι υπό έλεγχο η
χοληστερίνη μας . Σε γενικές γραμμές και το ψωμία είναι καλό.

2. σήμερα μας έδωσαν Pepsi Twist με το μεσημεριανό προκειμένου να πιούμε κάτι υγιεινό, καθώς το νερό της βρύσης αποτελεί υπέρκορο διάλυμα χώματος και λοιπών αδρανών υλικών και άλλα ποτά δε διατίθονται μέχρι να ανοίξει το κυλικείο. Είναι γνωστό ότι το νερό δειγματοληπτείται και εξετάζεται στο χημείο του κράτους. Δυσκολεύομαι να εξηγήσω στους υπόλοιπους νεοσύλλεκτους τη διαφορά των παθογόνων μικροοργανισμών (που θα τους κάνει να χέζουν και να ξερνάνε σαν παιδάκια στην Αφρική) και των αδρανών υλικών (που θα τους οδηγήσουν στη λιθοθριψία στα νεφρά τους μερικούς μήνες νωρίτερα).

3. τα μήλα Τριπόλεως είναι prime quality. Κλέβω μερικά και τα τρώω αντί για προάριστο. Βοηθάνε και στην αντιμετώπιση της αφυδάτωσης γιατί νερό βρύσης έχω να πιω από προχτές. Με τόσο χώμα που έχει θα βουλώσουν τα μπεκ και θα πιάσουν μάκα τα νεφρά μου. Έχουν και ελαφριά υπακτική δράση.

4. η φέτα και το λάδι είναι πραγματικά απίθανες γκουρμεδιές. Μπράβο τους που διάλεξαν σωστούς προμηθευτές.

5. Πήρα προαγωγή: Από σήμερα αντί να κοιμάμαι δίπλα σε ένα πρεζόνι, κοιμάμαι δίπλα σε ένα ανθρακορύχο!!! Βρίζει σαν ανθρακορύχος και έχει προφορά κολλεγίου κτηνοτροφίας στην ορεινή προπολεμική Ηλεία. Δε χορταίνω να τον ακούω!
-Είσαι γκέι ΡΕ; Θέλεις να σε Χαλάσω; Μη βγάλω το γρύλο όξω και γίνει Μακελλλειό 'δω χάμου

Προτιμώ να εστιάζω σε αυτά προς το παρόν. Άλλοι έχουν αρχίσει να φλιπάρουν. Ορισμένοι πορώνονται με τις ασκήσεις (βήμα, χαιρετισμοί κλπ.) δείχοντας πόσο άδεια είναι η ζωή τους εκτός στρατοπέδου. Είναι αυτοί που θα διηγούνται ιστορίες από το στρατό στο μέλλον προσπαθώντας να πείσουν την ομήγηρη πως ήταν μία πρωτόγνωρα χρήσιμη και αναντικατάστατη εμπειρία. Άλλοι επιδεικνύουν το χαρακτήρα τους χωρίς τα ψιμύθια ευγένειας των πρώτων ημερών.

Έγώ την παλεύω με εσωτερικό χιούμορ. Είμαι ο μόνος που βγαίνει γελαστός στην πρωινή αναφορά και ο μόνος που έχει βιβλίο μαζί του και στο νέο θάλαμο που μεταφέρθηκα, αλλά και στον προηγούμενο. Μόνο που έκανα λάθος στην επιλογή του. Δεν είναι να διαβάζεις Τομας Μαν στο στρατόπεδο... (3 μήλα σήμερα)

3 σχόλια:

hasapi grammata είπε...

kalo moiazi to estiatorio sas
tha to episkefto ksana

Ανώνυμος είπε...

Το σηριαλ "Δυο ξενοι" απεκαλυψε επακριβως τα χαλια της Τριπολης για τους νεοσυλλεκτους σμηνιτες,αλλα και το παλιοτερο "Της Ελλαδος τα παιδια" ξεφτιλισε πληρως τον αξιωματικο της Αεροποριας ........... που ειχε διαλυσει τους σμηνιτες του στις αρχες των 90s ! Ακρως υπαρκτο προσωπο του οποιου παραποιησαν ελαφρως το ονομα για να μην εχουν οι συντελεστες του ντραβαλα.Πιστεψε με,και στα κεντρα εκπαιδευσης στρατου και ναυτικου ακριβως η ιδια κατασταση με αυτη που βιωσες κι εσυ στην Τριπολη επικρατει!Γενικα οτι εχει σχεση με τις ενοπλες δυναμεις στη χωρα μας,ειναι τραγικο και μαυρο!

Δημητρης Καμπερος είπε...

Μολονότι το σχόλιό σου ισχύει για πάρα πολύ κόσμο στις ένοπλες δυνάμεις (σίγουρα περισσότερο στον ΕΣ από ότι στα άλλα σώματα) δε νομίζω ότι είναι σωστό λόγω του γενικού του αφορισμού. Υπάρχουν και καλές πλευρές, αξιόλογοι και δουλευταράδες αξιωματικοί (που σίγουρα χάνονται στο μέσο όρο).

Προσωπική μου εκτίμηση ότι ο μέσος όρος του στρατού είναι μεγαλύτερος από αυτόν της ελληνικής κοινωνίας.